Na hlavný obsah

V nemocnici v Liptovskom Mikuláši chýba trinásť lekárov. Podľa vedenia za to môže kategorizácia nemocníc

Pre absolventov lekárskych fakúlt totiž nie je atraktívna.

V nemocnici v Liptovskom Mikuláši chýba trinásť lekárov. Podľa vedenia za to môže kategorizácia nemocníc
Nemocnica v Liptovskom Mikuláši. Foto: STVR

V nemocnici v Liptovskom Mikuláši je ohrozená akútna starostlivosť. Chýbajú tam lekári. Podľa vedenia to súvisí so zaradením do najnižšej prvej úrovne.

Znamená to, že pre absolventov lekárskych fakúlt nie je atraktívna, keďže v nej nemôžu profesionálne rásť. Nemocnica požaduje vyššiu úroveň, ministerstvo zdravotníctva to chce riešiť až v decembri.

V Liptovskom Mikuláši nemajú isté žiadne oddelenie a terajšiu starostlivosť poskytujú vďaka nepovinným doplnkovým programom.

„Túto starostlivosť môžeme poskytovať len so súhlasom buď ministerstva zdravotníctva, prípadne poisťovní. To znamená, že táto starostlivosť neurologická nie je garantovaná pre prvú úroveň,“ priblížil primár neurologického oddelenia Liptovskej nemocnice s poliklinikou (LNsP) Liptovský Mikuláš (LNsP) Michal Kováčik.

Situácii v liptovskej nemocnici sa v Správach venoval redaktor Milan Velecký:

Chýba trinásť lekárov

Liptovskej nemocnici chýba trinásť lekárov. Tento rok nezískali žiadneho nového. Podľa vedenia nemocnice to súvisí s tým, že sú v prvej najnižšej úrovni.

„Nakoniec tu ostanú naozaj len chronické lôžka, tým pádom sa to tu v priebehu pár rokov rozpadne. Ja mám sedem lekárov na oddelení, z toho traja máme atestáciu. Mne stačí, aby jeden alebo dvaja atestovaní odišli a môžem to tu rovno zavrieť,“ uviedol primár oddelenia úrazovej chirurgie LNsP Liptovský Mikuláš Marián Selecký.

Podľa vedenia nemocnice je ohrozená akútna starostlivosť, napríklad v prípade úrazov alebo havárií. Ak by lekár nemal možnosť robiť aj plánované zákroky.

„Musí sa naučiť na plánovanom výkone. V pokojnom štádiu, so staršími kolegami, bez stresu. Aby sa to naučil v pokoji a pomaly urobiť. A vtedy môže zachraňovať aj životy,“ vysvetlil námestník riaditeľa LNsP Liptovský Mikuláš Ján Drobčo.

Dve petície s 23-tisíc podpismi

Preradenie liptovskej nemocnice do vyššej úrovne požadujú dve petície s 23-tisíc podpismi. „Dostupnosť podľa bežných kritérií by mala byť omnoho jednoduchšia do tých vedľajších nemocníc. Ale tak to nie je. To znamená, že sa tu porušil zákon o kategorizácii nemocníc a niekto sa tým musí zaoberať,“ uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

„Od 1. decembra 2024 plánuje rezort spustiť komisiu pre tvorbu siete, ktorá bude rozhodovať o kategorizácii nemocníc v súlade s metodikou pre tvorbu siete, ktorá bude vydaná vyhláškou k 1. decembru tohto roka,“ povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner. Dostať sa z najnižšej do druhej úrovne sa zatiaľ podarilo len jedinej nemocnici, a to v Brezne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny