Na hlavný obsah

Vďaka modrej karte môžu u nás vysokokvalifikovaní pracovníci z cudziny získať prácu. Záujem je však nízky

Podľa zamestnávateľov význam majú.

Vďaka modrej karte môžu u nás vysokokvalifikovaní pracovníci z cudziny získať prácu. Záujem je však nízky
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Od polovice júla, odkedy platí novela zákona, vydali na Slovensku iba dve modré karty. Vďaka nim môžu u nás získať zamestnanie vysokokvalifikovaní pracovníci z tretích krajín. Aj napriek nízkemu záujmu zástupcovia zamestnávateľov tvrdia, že majú význam.

Na Slovensku žije 300-tisíc cudzincov, z toho 190-tisíc Ukrajincov. Firmy chcú pre nedostatok zamestnancov prilákať aj ďalších, najmä s vysokou kvalifikáciou. Tí môžu žiadať o modrú kartu, ktorá im umožní získať prechodný pobyt a prácu. Zatiaľ však o ňu nie je veľký záujem.

„Za obdobie od 15. júla do 15. augusta evidujeme jednu žiadosť o udelenie prechodného pobytu za účelom modrej karty. V rovnakom období boli udelené dve modré karty, pričom tieto žiadosti boli podané už v máji a júni tohto roka,“ priblížil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Zamestnávatelia vidia za nízkym počtom vydaných modrých kariet viaceré faktory. „Napríklad nedostatočná informovanosť alebo fakt, že žiadatelia sa aktuálne len oboznamujú s potrebnými krokmi a celým procesom získania modrej karty,“ uviedla hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Miriam Filová.

Záujmu o modré karty sa v Správach venovala redaktorka Barbora Žiačiková:

Podmienkou je vysoká škola

Ľudia, ktorí chcú k nám prísť na modrú kartu, musia mať vysokú školu. Firma im musí ponúknuť primeraný plat, ktorý je najmenej 1,2 násobok priemernej mzdy v hospodárstve.

„Modrá karta sa vydáva na obdobie päť rokov, voľné pracovné miesto môže byť nahlásené aj v deň podania žiadosti,“ priblížila hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Dorčáková.

Najviac by kvalifikovaných cudzincov potrebovali firmy v priemysle. „V priemysle by to mohli byť pozície súvisiace s rozvojovými vecami, ako sú napríklad baterkárne. Hľadáme nejakých chemických inžinierov, elektroinžinierov, procesných vysokoškolských inžinierov a podobne,“ povedal generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz.

Väčší záujem o modré karty ešte čakajú

Zvýšenie počtu žiadostí o modrú kartu až na stovky očakávajú zamestnávatelia po skončení dovolenkového obdobia.

„To číslo by sa dalo ešte navýšiť, keby sme s ministerstvom dohodli, že sa to bude dať rozširovať aj na tých ľudí, ktorí tu majú tolerovaný pobyt. To znamená, na Ukrajincov, ktorí sem utiekli pred vojnovým konfliktom,“ dodal Lasz.

Zamestnávateľ musí cudzincovi pracujúcemu na modrú kartu zabezpečiť prácu najmenej na pol roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika