Na hlavný obsah

Britská vláda odmieta návrhy na študentské a pracovné víza pre mladých Európanov. Názor verejnosti je však odlišný

Viac ako polovica Britov myslí, že Brexit nebol správny krok.

Britská vláda odmieta návrhy na študentské a pracovné víza pre mladých Európanov. Názor verejnosti je však odlišný
Ilustračná snímka mladých ľudí vo Veľkej Británii. Foto: STVR

Britský premiér odmietol informáciu, že sa Londýn chystá udeľovať študentské a pracovné víza pre mladých Európanov. Podľa pôvodných správ tamojších médií chcel britský kabinet urobiť ústupok výmenou za jednoduchšie kontroly tovarov na hraniciach. Väčšina Britov ostala sklamaná.

Bilaterálne dohody Spojeného kráľovstva s Austráliou, Kanadou a Japonskom umožňujú mladým ľuďom, aby žili, študovali a pracovali v týchto krajinách počas obdobia dvoch rokov. S podobným návrhom ešte v apríli prišla aj Európska únia. Labouristi to odmietli vtedy a nahlas o tom neuvažujú ani teraz.

„Neuvažujeme o tom a ani to nemáme v pláne. Pre náš vyjednávací tím je táto téma za červenou čiarou, ktorú neprekročí,“ zaznelo v písomnom stanovisku Downing Street 10.

Názor verejnosti je od vládnej pozície odlišný. Nedávny prieskum na vzorke 2 083 dospelých Britov ukázal, že 58 % ľudí by víza pre Európanov prijalo. Naopak, za zlý nápad to považuje len 10 % opýtaných.

„Kabinet Keira Starmera pristupuje k téme Brexitu zatiaľ pomerne opatrne. Nechce, aby ho opozícia obvinila, že Britániu ťahá naspäť do Európskej únie. No neprekvapilo by ma, ak by o niekoľko rokov podobná schéma naozaj vznikla. Veľkú úlohu zohrá verejná mienka,“ uviedol politológ z Univerzity Queen Mary v Londýne Karl Pike.

Téme sa v Správach venoval redaktor Viliam Ovsepian:

Viac ako polovica Britov sa chce vrátiť do EÚ

Už dnes si podľa prieskumov viac ako polovica Britov myslí, že brexit nebol správny krok, a rovnaká časť obyvateľstva by sa chcela do spolku vrátiť. Uvítali by to univerzity aj podnikatelia v sektoroch finančných služieb, zdravotníctva, cestovného ruchu a obchodu.

„S Brexitom vyhrávajú veľkí hráči, lebo kontroly tovarov a najmä nedostatok zamestnancov dokážu lepšie zvládnuť. Pre nás to znamená viac práce a menej produktov pre zákazníkov,“ priznal majiteľ obchodu Stefano Vallebona.

Londýn a Brusel o rok čaká rokovanie a preskúmanie dohody o obchode a spolupráci. O tom, či sa niečo zmení, môže rozhodnúť verejná mienka a politická vôľa. Pravidlá pobytu v Spojenom kráľovstve nateraz zostávajú nezmenené, s platným pasom, maximálne pol roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet