Na hlavný obsah

Robert F. Kennedy ml. pozastavil svoju kampaň vo voľbách na prezidenta USA, podporí v nich Donalda Trumpa

Oznámil to v očakávanom prejave v Arizone.

Robert F. Kennedy ml. pozastavil svoju kampaň vo voľbách na prezidenta USA, podporí v nich Donalda Trumpa
Nezávislý kandidát na prezidenta USA Robert F. Kennedy ml. Foto: SITA/AP Photo/Stefan Jeremiah

Nezávislý kandidát na prezidenta Spojených štátov Robert F. Kennedy ml. pozastavil svoju kampaň a vyjadril podporu republikánskemu uchádzačovi o Biely dom Donaldovi Trumpovi. Podľa tlačových agentúr to Kennedy oznámil v piatok (23. 8.) v očakávanom prejave v Arizone.

„Neukončujem svoju kampaň. Jednoducho som ju pozastavil,“ povedal Kennedy. Dodal, že začal proces, ktorý povedie k odstráneniu jeho mena z volebných lístkov v desiatich amerických štátoch, ktoré bývajú rozhodujúce pre výsledok prezidentských volieb. „Už neverím, že mám reálnu cestu k volebnému víťazstvu,“ povedal Kennedy.

Kandidoval v tzv. swing states

Kennedy sa rozhodol kandidovať v tzv. swing states. Ide o štáty, ktoré nie sú dlhodobými baštami ani jednej z hlavných politických strán. Bývajú tiež v americkom volebnom systéme rozhodujúce.

Rozhodol sa tak, aby v novembrových voľbách neprispel k víťazstvu kandidátky Demokratickej strany Kamaly Harrisovej. Namiesto toho chce Kennedy udržať svoje meno na volebných lístkoch v štátoch, ktoré sú tradične baštami demokratov.

Trump má o niekoľko hodín vystúpiť na predvolebnom mítingu v Glendale v Arizone a jeho kampaň uviedla, že bude na tomto podujatí „výnimočným hosťom“. Na otázku agentúry AP, či je Kennedy pozvaným hosťom, Trumpova kampaň neodpovedala.

Podpora niektorých konšpiračných teórií

Robert F. Kennedy ml. je synovcom zavraždeného amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Angažoval sa v oblasti ochrany životného prostredia, vystupoval proti očkovaniu počas pandémie choroby COVID-19 a podporoval niektoré teórie označované za konšpiračné.

Pôvodne chcel vyzvať prezidenta Joea Bidena na súboj o demokratickú nomináciu, ale prešiel na kandidatúru ako nezávislý.

V posledných dňoch sa v amerických médiách objavili špekulácie, že Kennedy sa chystá podporiť Trumpa a ukončiť svoju kampaň, čo v jednom rozhovore naznačila Kennedyho partnerka v kampani Nicole Shanahanová.

Agentúra AP v piatok informovala, že Kennedyho kampaň požiadala o vyradenie z kandidátky v Pensylvánii.

Kennedyho príklon k Trumpovi by mohol republikánskemu kandidátovi priniesť nových voličov v takomto neskorom štádiu prezidentskej kampane. Toto zvýšenie podpory by však podľa AP pravdepodobne nebolo veľmi výrazné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet