Na hlavný obsah

Pápež sa obáva obmedzenia slobody vyznania na Ukrajine, reagoval na tamojší zákaz ruských cirkví

Proti zákonu protestovala aj Moskva.

Pápež sa obáva obmedzenia slobody vyznania na Ukrajine, reagoval na tamojší zákaz ruských cirkví
Na snímke pápež František sa prihovára veriacim počas tradičnej modlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra vo Vatikáne v nedeľu 25. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Pápež František v nedeľu (25. 8.) vyslovil obavy, že by na Ukrajine mohla byť po schválení zákona namiereného proti ruskej pravoslávnej cirkvi obmedzená sloboda vyznania. Hlava katolíckej cirkvi to podľa médií povedala pri nedeľnej popoludňajšej kázni.

Pápež úrady vyzval, aby nezakazovali činnosť žiadnych kresťanských cirkví. Na cirkvi sa nesiaha, uviedol v pasáži kázne venovanej Ukrajine.

Ukrajinský parlament tento týždeň schválil zákon, ktorý zakazuje pôsobenie ruskej pravoslávnej cirkvi a umožňuje zakázať činnosť ďalších náboženských organizácií napojených na moskovský patriarchát.

Zákon potom v sobotu (24. 8.) podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého norma posilní nezávislosť Ukrajiny.

„Kvôli povedomiu o nedávno prijatých zákonoch na Ukrajine mám obavu o slobodu tých, ktorí sa modlia,“ uviedol pápež. Podľa neho má byť veriacim umožnené sa modliť v rámci cirkvi, ktorú považujú za svoju.

„Prosím, nerušte priamo ani nepriamo žiadnu kresťanskú cirkev. Na cirkvi sa nesiaha,“ uviedol pápež. Dodal, že stále sleduje s bolesťou boje na Ukrajine a v Rusku.

Moskva to považuje za prenasledovanie veriacich

Proti zákonu protestovala aj Moskva. Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill v nedeľu obvinil ukrajinské úrady z prenasledovania veriacich.

Situáciu veriacich, ktorí sa na Ukrajine hlásia k ruskej pravoslávnej cirkvi, označil za znepokojivú a vyzval predstaviteľov ostatných kresťanských náboženských skupín a medzinárodné organizácie, aby „pozdvihli svoj hlas na obranu prenasledovaných veriacich“.

Po začatí ruskej vojenskej invázie z februára 2022 je na Ukrajine viditeľný odklon od náboženských praktík a tradícií, ktoré sú spájané s nepriateľskou krajinou, hoci v oboch spoločnostiach prevažujú pravoslávne cirkvi.

Od minulého roka začala Ukrajina oslavovať Vianoce od 25. decembra. Predtým sa v krajine Vianoce slávili 7. januára podobne ako v Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet