Na hlavný obsah

V Ľubietovej si pripomenuli hrdinské činy kňaza, ktorý bol dôležitým aktérom SNP

Kňaz dokázal vyjednávať s Nemcami a dodával informácie.

V Ľubietovej si pripomenuli hrdinské činy kňaza, ktorý bol dôležitým aktérom SNP
Na snímke pamätník Ctibora Jána Handza. Foto: STVR

Už o štyri dni bude výročie Slovenského národného povstania (SNP). V Ľubietovej pri Banskej Bystrici si pri tejto príležitosti pripomenuli hrdinské činy evanjelického kňaza Ctibora Jána Handza. Vyjednával s Nemcami a partizánom dodával informácie. Na jeho pomoc prenasledovaným počas povstania spomínajú domáci dodnes.

Skrýval židovské rodiny, pomáhal bojovníkom v horách a zachránil aj archív povstaleckého Slobodného slovenského vysielača. Ctibora Jána Handza nedele (25. 8.) v Ľubietovej pripomína nový pamätník.

Pamiatke kňaza Ctibora Jána Hanza sa v Správach venoval Alexander Ernest:

„Bol miestnou autoritou, ovládal perfektne nemecky a maďarsky, a tým pádom dokázal jednak získavať informácie pre partizánov, ale aj ovplyvňovať ich vedomie a ich činy, ktoré plánovali,“ priblížil znalec obecnej histórie Dušan Kordík.

Práve znalosť jazyka mu pomohla presvedčivo vystupovať pred oboma stranami. Dokázal tak predvídať udalosti, ale aj zabrániť tragédiám.

„Zachránil Ľubietovú pred vypálením, lebo skrátka sa tu odohral nejaký incident a následne tento pán evanjelický farár rokoval s Nemcami a vyjednal to, že Ľubietová bola zachránená,“ ozrejmil starosta obce Ľubietová Pavel Zajac.

Príbeh rodiny pani Alice

Príbeh obce je spojený aj s rodinou pani Alice a jej brata Ivana. Práve počas tehotenstva sa jeho matka skrývala pred smrťou nad Ľubietovou.

„Z rozprávania, čo viem, tak isteže to mamička nemala ľahké, že to bolo, naopak, zaťažujúce z obáv, aké to bude mať následky dva – tri mesiace bez stravy, príjmov potravy,“ povedal Ivan Belan.

Podobné príbehy dokážu pripomenúť aj takzvané malé dejiny, do ktorých patria aj slovenské obce.

„Obete za našu slobodu boli strašne veľké, takže nesmie sa na ne zabudnúť. Preto aj spolupracujeme so školou, aby sme pripomínali mladým generáciám, ako draho bola vykúpená naša dnešná sloboda,“ poznamenala predsedníčka Slovenského zväzu protifašistických bojov Ľubietová Milena Vachová.

Povstalecké spomienky Ctibora Jána Handza dnes nájdeme aj v knihe s názvom Údery a údely, ktorú na pamiatku vydala jeho vnučka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny