Na hlavný obsah

V eurokomisii je v hre nová funkcia. Príliš sa o nej nehovorí, môže pritom zmeniť budúcnosť Európy

Zostávajú posledné dni na nominácie mien na eurokomisárov.

V eurokomisii je v hre nová funkcia. Príliš sa o nej nehovorí, môže pritom zmeniť budúcnosť Európy
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Členské štáty EÚ majú do konca týždňa čas, aby šéfke eurokomisie poslali mená kandidátov na komisárov. Väčšina krajín tak už urobila a verí, že nominanti dostanú na starosť významné ekonomické portfólio. Podľa EU Observer je zaujímavý aj nový post, o ktorom sa príliš nehovorí a ktorý môže zmeniť budúcnosť Európy – komisár pre medzigeneračnú spravodlivosť.

Posledných päť rokov Európa len reagovala na krízy. Od pandémie ochorenia COVID-19 cez ruskú inváziu na Ukrajinu, lesné požiare a záplavy, až po prudký nárast cien energií, sme čelili obrovskému počtu mimoriadnych udalostí.

Funkcii komisára pre medzigeneračnú spravodlivosť sa v rubrike Čítanie zo zahraničnej tlače venoval redaktor Martin Hílek:

Podľa portálu sa dalo na tieto krízy lepšie pripraviť, možno im aj predísť, ak by sa pri tvorbe politiky viac myslelo na budúcnosť. Vďaka komisárovi, ktorý bude zodpovedný za medzigeneračné plánovanie, by mohla Európa prejsť od riešenia vecí, keď sa stanú k dlhodobému prístupu.

V boji proti klimatickým zmenám sa podarilo stanoviť dlhodobé ciele. No v iných oblastiach, ako zdravotná starostlivosť, technológia či sociálna politika, sa uvažuje v kratšom časovom horizonte. A to by sa malo zmeniť.

EU Observer konštatuje, že Únia v posledných rokoch posilnila svoje prognostické aktivity. Tieto poznatky však dostatočne neovplyvňujú politický proces. Nový komisár by preto mal mať právomoc skúmať všetky návrhy, reformy a investície z hľadiska ich dlhodobých dôsledkov.

Čoraz viac vlád a inštitúcií sa pri rozhodovaní sústreďuje na budúce generácie. Prvý bol Wales, ktorý zriadil post ministra pre budúce generácie. Očakáva sa, že podobný post vytvorí aj OSN. Silný mandát pre nového eurokomisára pre medzigeneračnú spravodlivosť môže európsku úniu posunúť dopredu, uzatvára EU Observer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet