Na hlavný obsah

Prezident verne slúži iba premiérovi Ficovi: Opozičné strany reagujú na vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS

KDH považovalo nomináciu Gašpara od začiatku za pochybnú.

Prezident verne slúži iba premiérovi Ficovi: Opozičné strany reagujú na vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS
Prezident Peter Pellegrini vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) dokazuje, že prezident SR Peter Pellegrini je lojálnym prezidentom vládnej koalície. Uviedlo to opozičné Progresívne Slovensko. Na krok Petra Pellegriniho reagovali aj opozičné strany SaS a KDH.

PS kritizuje nedostatok profesionálnych skúseností u Gašpara na tento dôležitý post, nejasnosti ohľadom majetku či pochybný spôsob ustanovenia do funkcie dočasne povereného námestníka SIS vládou. Informovala o tom Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia strany.

„Prezident si dal s vymenovaním pána Gašpara načas, pritom vôbec nie je jasné, prečo mu to tak trvalo, a či preveril výhrady, ktoré sa s ním spájajú,“ poukázal predseda poslaneckého klubu PS a člen kontrolného výboru SIS Martin Dubéci.

Prezident podľa neho ani po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) nevidel dôvod obsadiť tak dôležitú pozíciu, akou je riaditeľ SIS. „Rozhodol sa tak až teraz, keď sa blíži toľko očakávaná dohoda na obsadení postu predsedu parlamentu,“ doplnil.

Pellegrini zabudol na ľudí, tvrdí SaS

Podľa strany Sloboda a Solidarita je vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS dôkazom, že prezident verne slúži iba premiérovi Ficovi a nie občanom Slovenska. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Prezident Peter Pellegrini opäť raz zabudol na ľudí a ich problémy. Po dvoch mesiacoch v úrade nespravil pre občanov absolútne nič. Namiesto toho ale verne slúži Ficovi a záujmom vládnej koalície. Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS je toho jasným dôkazom,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Podľa podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej je vymenovanie Gašpara ďalší úder pre právny štát na Slovensku.

„Osobitne po úspešnom útoku na premiéra by mal prezident vymenovať za šéfa SIS len takého človeka, pri ktorom nie sú pochybnosti o jeho odbornej a morálnej integrite. Prezident Pellegrini vymenovaním Gašpara mladšieho za šéfa SIS zlyhal a potvrdil, že slúži Ficovi a nie všetkým občanom Slovenska,“ dodala.

KDH hovorí o skúške Pellegriniho

KDH považovalo nomináciu Pavla Gašpara za šéfa SIS od začiatku za pochybnú a nesúhlasí s ním. Nevie identifikovať, či mal predchádzajúce skúsenosti so spravodajskými službami a nemá istotu, či bude akceptovaný medzinárodnou spravodajskou komunitou. Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Kovár.

„KDH očakávalo, ako sa prezident SR Peter Pellegrini zachová v tejto skúške pri menovaní riaditeľa SIS a neprekvapil. Žiaľ, prezident ide v línii koaličného prezidenta, ktorý bude do funkcií menovať lojálnych ľudí vládnej koalície bez skúseností, namiesto odborníkov,“ uviedla hovorkyňa.

Ako podotkol člen výboru Národnej rady SR na kontrolu SIS František Majerský (KDH), vládna koalícia navyše odvolaním Márie Kolíkovej (SaS) z postu predsedníčky osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS znefunkčnila tento dôležitý kontrolný orgán. Služba pod vedením nového riaditeľa tak podľa neho nebude pod štandardným parlamentným dohľadom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko