Na hlavný obsah

Príspevok na športovanie detí: Zamestnávateľom môže pribudnúť nová povinnosť, SNS predkladá novelu

Maximálne majú prispievať sumou 275 eur.

Príspevok na športovanie detí: Zamestnávateľom môže pribudnúť nová povinnosť, SNS predkladá novelu
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Zamestnávateľov zrejme čaká od roku 2025 nová povinnosť. Poslanci koaličnej SNS predložili na septembrovú schôdzu parlamentu novelu Zákonníka práce. Zavádza povinné poskytovanie príspevku na športovú činnosť dieťaťa zamestnanca.

Týkať sa to má firiem s viac ako 49 zamestnancami. Maximálna výška príspevku novela stanovuje na 275 eur ročne na všetky deti zamestnanca.

Pozrite si blok relácie Aktuálne :24, v ktorom sme o novele z dielne SNS informovali. O návrhu národniarov sme sa rozprávali aj s viceprezidentom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislavom Machunkom:

SNS tvrdí, že jej návrh vychádza z analýzy súčasných trendov v oblasti verejného zdravia a zistení, že nedostatočná fyzická aktivita v detstve vedie k nárastu chronických ochorení, ako obezita a cukrovka, už v ranom veku.

„Tento príspevok už je funkčný a je v Zákonníku práce asi päť rokov. Chceme motivovať zamestnancov a zamestnávateľov, aby tak ako pri rekreačnom poukaze, kumulovali sumu, z ktorej nemusia platiť odvody a dane. Rodič to môže použiť priamo na úhradu športujúceho maloletého dieťaťa,“ uviedol predseda národniarov a podpredseda parlamentu Andrej Danko.

„To znamená, že ak má niekto športujúce dieťa do 18 rokov, môže takouto formou – príspevkom na šport – zaplatiť príslušnej organizácii, ktorá musí byť registrovaná v príslušnom športovom zväze. Ide o to, aby rodičia bezproblémovo disponovali v úhrne 500 eurami na celý rok na športovanie detí. Tých detí nie je veľa, máme nejaký počet cez 100-tisíc, to znamená, že to neohrozí podnikateľský sektor,“ dodal Danko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko