Na hlavný obsah

V múroch fiľakovskej radnice našli vzácne dokumenty o histórii mesta. Ukryté tam boli vyše sto rokov

Po preskúmaní ich sprístupnia pre verejnosť.

V múroch fiľakovskej radnice našli vzácne dokumenty o histórii mesta. Ukryté tam boli vyše sto rokov
Vzácne dokumenty o histórii mesta Fiľakovo. Foto: STVR

Počas rekonštrukcie radnice vo Fiľakove našli vzácne dokumenty o histórii mesta. V múroch budovy sa ukrývali viac ako 100 rokov. Po preskúmaní ich sprístupnia pre verejnosť.

Jeden zo zamestnancov firmy, ktorá zastrešuje obnovu historickej budovy v centre Fiľakova, bol na stavbe iba prvý deň, keď sa mu podarilo odkryť zaujímavý nález.

„Odstránil som kamennú tabuľu, ktorá bola pri vchode do mestského úradu. Pod ňou sa nachádzala v podstate časová schránka v sklenenej nádobe. Bola už poškodená, lebo ju vmurovali do steny. Jej tlak a pohyb ju zničili,“ priblížil Martin Ridzoň, ktorý schránku objavil.

Desať dobových dokumentov, ktoré v nej boli uložené, však ostali nepoškodené. „Kde jednotlivé miestne spolky, cirkvi, miestna filiálka banky, gazdovia, živnostníci, všetci robia svoje krátke dejiny, že čo o sebe vedia do roku 1912,“ uviedol primátor mesta Fiľakovo Attila Agócs.

Výnimočnému objavu z Fiľakova sa v Správach venoval redaktor Radovan Kondrlík:

Rukopisy v maďarčine

Spomenuté dokumenty, ktoré obsahujú 75 rukopisných strán, sú v maďarčine. Krátko po objavení putovali do neďalekého mestského vlastivedného múzea, ktoré je súčasťou hradného komplexu.

„Dokumenty, ktoré sme našli v radnici, sú vo veľmi dobrom stave. Zatiaľ konzerváciu netreba, musia sa trochu ustáliť. Následne ich zdigitalizujeme, preložíme do slovenčiny a s tými dátami, ktoré tam sú, bude múzeum pracovať. Spolky či združenia sa zakladali koncom 19. začiatkom 20. storočia,“ vysvetlil pracovník Hradného múzea vo Fiľakove Marian Mesiarik.

Z tohto obdobia majú vo Fiľakove málo informácií a takýto objav im môže výrazne pomôcť. Samospráva plánuje sprístupniť nájdené dokumenty pre verejnosť o dva roky. Vtedy budú vo Fiľakove oslavovať 780 rokov od prvej písomnej zmienky o meste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny