Na hlavný obsah

Bol horolezec a počas SNP pomáhal partizánom. Jan Bezrouk za svoju odvahu zaplatil najvyššiu cenu

Vo Zvolene mu odhalili pamätnú tabuľu.

Bol horolezec a počas SNP pomáhal partizánom. Jan Bezrouk za svoju odvahu zaplatil najvyššiu cenu
Jan Bezrouk. Foto: STVR/rodina Jana Bezrouka/LDM Zvolen

Bol športovec, lyžiar a horolezec. Práve pre svoju znalosť hôr pomáhal partizánom počas Slovenského národného povstania (SNP). Jan Bezrouk však za svoju odvahu zaplatil najvyššiu cenu. Vo Zvolene mu v stredu (28. 8.) odhalili pamätnú tabuľu.

Rodák z moravskej Bukoviny Jan Bezrouk prišiel začiatkom 20. rokov minulého storočia na Slovensko a usadil sa vo Zvolene. Hneď po nástupe fašizmu sa zapojil do protifašistického odboja.

Životnému príbehu Jana Bezrouka sa v Správach venovala redaktorka Alžbeta Sujová:

„Bol to človek, ktorý sa v osudových chvíľach dokázal postaviť na správnu stranu histórie. Najprv prevádzal utečencov z protektorátu Čechy a Morava a potom, keď vzniklo povstanie, tak práve jeho ohromná znalosť tunajších hôr, ako lyžiar, ako horolezca, umožnila, že sa stal rozviedčíkom druhej partizánskej skupiny Za slobodu Slovanov,“ priblížil iniciátor podujatia Ján Mičovský.

„Som na to hrdý. Bol to odvážny človek, ktorý chcel pomáhať, aby tu bolo lepšie,“ vyhlásil Juraj vnuk Jána Bezrouka.

V januári 1945 ho však na základe udania gestapo popravilo v Kováčovej pri Zvolene. „Boli to Slováci, boli to ľudia, ktorí boli z pohotovostného oddielu Hlinkovej gardy, ktorí ho zadržali,“ hovorí Mičovský.

Pri príležitosti 80. výročia SNP mu vo Zvolene na Kalinčiakovej ulici, kde mal kedysi obchod, odhalili pamätnú tabuľu. „Hodnotím to pozitívne aj vo vzťahu k súčasnej dobe, kedy by sa malo veľa ľudí zamyslieť nad tým, čo sa dialo niekedy. Koľko ľudí položilo život za to, aby sme mohli žiť v slobode,“ zdôraznil vnuk Juraj.

V minulosti sa na jeho počesť konali aj najstaršie lyžiarske preteky – Bezroukov memoriál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko