Na hlavný obsah

Ukrajina musí mať možnosť vracať údery na miesta, odkiaľ ju Rusko bombarduje, vyhlásil Borrell

Vyzval krajiny EÚ, aby zrušili obmedzenia zbraní.

Ukrajina musí mať možnosť vracať údery na miesta, odkiaľ ju Rusko bombarduje, vyhlásil Borrell
Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo štvrtok (29. 8.) v Bruseli vyhlásil, že krajiny EÚ musia zrušiť obmedzenia týkajúce sa používania zbraní poskytnutých Ukrajine. Uviedol, že Ukrajinci musia mať možnosť zamieriť na miesta, ktoré Rusi bombardujú a ostreľujú.

Borrell hovoril s novinármi pred neformálnym zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ, ktorého hlavnou témou bude situácia na Ukrajine. Na zasadnutí sa zúčastňuje aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

„Musíme zrušiť obmedzenia týkajúce sa zbraní a umožniť Ukrajincom zamerať sa na ciele, odkiaľ ich bombardujú Rusi,“ povedal Borrell počas spoločného vyhlásenia s Kulebom. ň

Len v pondelok (26. 8.) podľa neho Rusko vyslalo na ukrajinské mestá viac ako 300 rakiet a dronov. „Je jasné, že chcú zničiť elektrickú infraštruktúru krajiny pred nadchádzajúcou zimou,“ dodal šéf diplomacie EÚ.

Očakáva sa, že ministri budú vo štvrtok rokovať o ďalších krokoch EÚ-27 pri podpore bojujúcej krajiny. Rokovať budú aj o ukrajinskej pozemnej operácii v ruskej Kurskej oblasti a o prípravách Ukrajiny na zimu.

Počas pracovného obeda bude diskusia so šéfom tureckej diplomacie Hakanom Fidanom. Turecko takéto stretnutie neuskutočnilo už niekoľko rokov. Ministri s ním majú diskutovať o situácii na Blízkom východe.

Medzi ďalšie témy programu patrí situácia vo Venezuele po tamojších prezidentských voľbách, ktorých výsledky Európska únia neuznala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet