Na hlavný obsah

Po piatich rokoch bola súčasťou osláv výročia SNP aj vojenská prehliadka. Prilákala tisícky divákov

Zapojili sa aj zahraničné armády.

Po piatich rokoch bola súčasťou osláv výročia SNP aj vojenská prehliadka. Prilákala tisícky divákov
Vojenská prehliadka počas osláv 80. výročia SNP. Foto: STVR

Zástupy vojakov, armádna technika a tisícky návštevníkov. Súčasťou osláv Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici bola aj takmer dvojhodinová vojenská prehliadka.

Slávnostnou vojenskou prehliadkou oslávila Banská Bystrica výročie Povstania opäť po piatich rokoch. Pochodovalo takmer dve tisíc deväťsto vojakov a videli sme vyše 200 kusov pozemnej a leteckej techniky. Zapojili sa aj zahraničné armády.

„Poňali sme ju opäť tak, že prezentujú sa nám tam všetky útvary ozbrojených síl. A v zásade aj všetka technika, určite nie vo všetkých počtoch, tam dávame taký výsek, ale v mohutných celkoch. Aby aj tá prehliadka pôsobila mohutnejšie, väčšie a ukázal tú našu profesionalitu,“ priblížil hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

Vojenskej prehliadke počas osláv 80. výročia SNP sa v reportáži v Správach venoval redaktor Alexander Ernest:

Vojaci vytvorili takmer kilometrový pochodujúci celok a aj s technikou postupne prešli zo Štadlerovho nábrežia, cez Národnú ulicu až k železničnej stanici.

„Bolo to takto trošku náročnejšie, pretože v Banskej Bystrici nie je nejaká prirodzená trasa, kde by sa mohla celá ta prehliadka konať. Museli sme robiť s tým, čo tu bolo,“ povedal hovorca ministerstva obrany SR Tomáš Kostelník.

„Čo sme poňali trošku ináč je zasadenie do istého historického kontextu a taká väčšia pripravenosť a ukážka tej našej profesionality, aj v podobe tej synchronizácie z takými umeleckými dielami.“

Najpamätnejšia vojenská prehliadka

Prehliadky dnešného formátu neboli v minulosti počas osláv SNP v Banskej Bystrici samozrejmosťou. Najpamätnejšou však zostáva tá prvá.

„To znamená v auguste 1945, tesne po skončení vojny. Zároveň tieto oslavy pritiahli na tú dobu obrovské množstvo ľudí niečo vyše 60-tisíc,“ uviedol historik Múzea SNP Juraj Lepiš.

Dnešná vojenská prehliadka i moderná technika však prilákala do Banskej Bystrice tisícky ľudí z celého Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko