Na hlavný obsah

Bohatú úrodu melónov hlásia aj tam, kde to nebolo bežné. Sladké a šťavnaté sa urodili aj púchovskom okrese

Pod ich kvalitu sa podpísalo aj nevšedné vrúbľovanie.

Bohatú úrodu melónov hlásia aj tam, kde to nebolo bežné. Sladké a šťavnaté sa urodili aj púchovskom okrese
V obci Lednické Rovne v púchovskom okrese zbierajú sladké a šťavnaté melóny. Foto: STVR

Horúce letné mesiace v posledných rokoch sa postarali o bohatú úrodu melónov tam, kde to nebývalo bežné. V obci Lednické Rovne v púchovskom okrese zbierajú sladké a šťavnaté plody. Pod ich kvalitu sa podpísalo aj nevšedné vrúbľovanie.

„Bola to taká skúška, to teplotné pásmo sa posúva severnejšie. Sme chceli urobiť experiment a vyskúšať či sa tu bude dariť melónom,“ priblížil majiteľ sadu a pestovateľ v obci Lednické Rovne Martin Körmendy. Pokus sa vydaril.

„Momentálne sme nasadili 270 kusov melónov, na 1000 štvorcových metrov,“ pokračoval Körmendy. Úroda prekvapila, majú päť až šesť ton melónov

Úrode melónov v okrese Púchov sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

Melóny boli počas rastu smädné. Takpovediac vypili len za dva mesiace 80-tisíc litrov vody. Sú tenkostenné a šťavnaté. Rastú rýchlejšie a majú odolnosť proti chorobám.

„Nie sú to semenáče. Tieto melóny sú vrúbľované na tekvici, koreň je tekvica, vrch je melón, spolu zrastú. Má to výhody, ten koreň rastie hlbšie, živiny nasaje z väčšej hĺbky,“ vysvetlil Körmendy.

Štyri odrody sa líšia nielen chuťou ale aj farbou. Našli sme tu červené, žlté no aj oranžové plody. „Najsladší je oranžový ľutujeme že sme ho nezasadili viac, za ním červený. Pikantnejšia, kyslejšia žltá odroda ide, paradoxne, najviac,“ priblížil Körmendy.

Každý nový pestovateľ u nás je prínosom. Podľa štatistík ich skôr ubúda. „V roku 2022 sme pestovali dyňu červenú len na výmere 83 hektárov s celkovou produkciu 3 500 ton. Rok predtým to bolo na výmere 132 hektárov. Vidíme tam úbytok,“ uviedol Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

„Určite, nech ide do toho, my sa konkurencie nebojíme. Naopak, zdieľame všetky informácie a skúsenosti. My si uvedomujeme že na Slovensko sa vozí zbytočne veľa ovocia a zeleniny, pritom by sme si to mohli dopestovať aj v oveľa lepšej kvalite,“ dodal spolumajiteľ sadu v Lednických Rovniach Vladimír Jágrik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny