Na hlavný obsah

V slovenských obciach chýbajú zberné dvory. Odpad často končí v lesoch či vodných tokoch

Na Slovensku je približne 700 zberných dvorov, samospráv viac než tritisíc. 

V slovenských obciach chýbajú zberné dvory. Odpad často končí v lesoch či vodných tokoch
Nový zberný dvor otvorili v Smižanoch.  Foto: STVR

V Smižanoch na Spiši iba nedávno postavili a otvorili nový zberný dvor. Tie v mnohých slovenských obciach chýbajú. Ich absencia spôsobuje, že rôzne druhy odpadu končia na čiernych skládkach v lesoch, na lúkach, alebo vo vodných tokoch. Vláda chce proces zakladania zberných dvorov na Slovensku zjednodušiť.

Počas jarného upratovania našli dobrovoľníci v priehrade Ružín takýto odpad. “To sú chladničky, práčky, dvere, plasty,” vymenoval dobrovoľník na Ružíne.  

“Je to aj absencia zberných dvorov v obciach. Občan, keď mu vznikne taký odpad a nevie čo s ním, tak vyloží ho niekde a potom sa to niekde skotúľa,” vyhlásil poslanec NR SR a člen výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Igor Šimko (Hlas-SD).

Pred niekoľkými týždňami otvorili nový zberný dvor v druhej najväčšej obci na Slovensku v Smižanoch. “Požehnaj všetkých tých, ktorí sa starajú o záchranu životného prostredia a požehnaj aj tento zberný dvor,” povedal kňaz.

“Na zbernom dvore sú kontajnery na drobný stavebný odpad, na sklo a papier. Taktiež budeme zbierať aj textil a elektroodpad. Od kabeláže, chladničiek, mrazničiek, ďalej bio odpad a nebezpečný odpad,” informoval pracovník oddelenia výstavby a životného prostredia v Smižanoch Ondrej Beregházy.

“Smižany zaslúžia si takýto dvor, aby občania mohli blízko voziť odpad, triediť odpad,” uviedol obyvateľ Smižian.

Nedostatku zberných dvorov na Slovensku sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Prvý odpad vezmú zadarmo

Prvých 100 kíl odpadu od obyvateľov Smižian im na zbernom dvore vezmú zadarmo. “Aby doniesli ten odpad a nemuseli sme to potom hľadať niekde na čiernych skládkach,” povedal Beregházy.

Zberný dvor stál 390-tisíc eur. 370-tisíc zaplatilo ministerstvo životného prostredia a 20-tisíc eur doplatila obec. Nebolo to ale vôbec jednoduché.

“Kým prebehla tá celá tortúra, byrokracia okolo toho je veľmi veľmi náročná,“ priznala starostka obce Smižany Miroslava Szitová.

“Zriadenie zberných dvorov by malo byť jednoduchšie. V aktuálnom návrhu, zberné dvory by nemali podliehať posudzovaniu vplyvov na životné prostredie,” skonštatoval generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu Ján Chovanec.

“Ministerstvo životného prostredia podporuje budovanie zberných dvorov, či kompostární. Na financovanie projektov sú využívané primárne eurofondy, ale aj dotácie, či výhodné úvery z Environmentálneho fondu, ktoré sú pre samosprávy dostupnejšie oproti minulosti,” zaznelo v stanovisku ministerstva životného prostredia SR.

Na Slovensku je približne 700 zberných dvorov. Samospráv viac než tritisíc. Envirorezort aktuálne zverejnil výzvu vo výške viac ako 33 miliónov eur. Peniaze sú určené pre obce, ktoré chcú budovať nové zberné dvory, opravovať staré alebo nakúpiť infraštruktúru okolo zberných dvorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko