Na hlavný obsah

Niektoré deti sa do školy netešia aj pre šikanu. Banskobystrický kraj prišiel s riešením problému

Školám ponúka manuál aj aplikáciu na boj proti šikane.

Niektoré deti sa do školy netešia aj pre šikanu. Banskobystrický kraj prišiel s riešením problému
Ilustračná snímka školských lavíc. Foto: STVR

Niektoré deti sa do školy netešia aj pre šikanu. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pripravil nový projekt na riešenie vážneho problému. Spoločne s ministerstvom školstva spustili rozsiahlu iniciatívu, manuál pre školy aj aplikáciu.

V Banskobystrickom kraji vlani pre šikanu na jednom zo stredoškolských internátov vylúčili piatich študentov. Na základe tohto prípadu vykonali audit na školách.

„Až na výnimku jedného prípadu sme zistili, že v oficiálnych štatistikách žiadna šikana na našich školách neexistuje. Všetci vieme, že fenomén šikany je prítomný v spoločnosti a, žiaľ, vidíme len vrcholky ľadovca,“ priblížil predseda BBSK Ondrej Lunter.

Na dvadsiatich stredných školách práve preto kraj prišiel s novinkou, ako bojovať proti šikane. A školám ponúkol aj praktický návod.

„Majú jednoznačný, veľmi praktický manuál, kde je semafor, že vyskytne sa takáto situácia a je treba robiť toto. Zároveň máme odborné tímy, ktoré postupne budú na všetkých našich školách. To znamená tímy psychológov, ktoré keď už sa dostaneme k prípadu šikany, tak vedia veľmi správne a veľmi citlivo zareagovať,“ vysvetlil Lunter.

Problému šikany na školách sa v Správach venoval redaktor Dominik Veľas:

Posilnili tím odborníkov

Jednou zo škôl, ktorá posilnila tím odborníkov, je aj Stredná odborná škola informačných technológií (SOŠ IT) v Banskej Bystrici.

„Riešili sme doteraz len také v úvodzovkách posmievanie sa a podobne. Zavolali sa aktéri, vysvetlili si to navzájom a ospravedlnili sa. Sledujeme všetko a všetko riešime zahorúca. To znamená, akonáhle sa niečo objaví, nabehnú na to tí správni ľudia,“ uviedol riaditeľ SOŠ IT v Banskej Bystrici Štefan Balogh.

Kraj zároveň v spolupráci s ministerstvom školstva spúšťa aj aplikáciu. Pomocou nej môže ktokoľvek anonymne nahlásiť šikanu.

„Šikana nie je problémom jednotlivcov. Je to zrkadlom našej spoločnosti. Nahlásiť šikanu nie je podrazáctvo ani hanba, ale je to naozaj vyspelosť,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Po roku chce vedenie kraja zaviesť projekt Stop šikane na všetky svoje stredné školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny