Na hlavný obsah

Pápež František sa vydal na historickú návštevu Ázie. Ide o najdlhšiu cestu jeho jedenásťročného pontifikátu

Témou stretnutí bude porozumenie medzi náboženstvami aj znečistenie ovzdušia.

Pápež František sa vydal na historickú návštevu Ázie. Ide o najdlhšiu cestu jeho jedenásťročného pontifikátu
Pápež František máva z auta na ulici v Jakarte. Foto: TASR/AP

Pápež František začal najdlhšiu cestu svojho jedenásťročného pontifikátu. Počas 12 dní navštívi štyri krajiny juhovýchodnej Ázie a Tichomoria. Hovoriť chce najmä o porozumení medzi svetovými náboženstvami a ochrane prírody. Náročná cesta tiež preverí zdravie 87-ročného pápeža, ktorý od vlaňajšieho septembra neopustil Vatikán a Taliansko.

Svoju cestu začal pápež František v hlavnom meste Indonézie. Počas 13 hodinového letu z Ríma sa prihovoril novinárom.

„Všetkých vás pozdravujem. Ďakujem za účasť na tomto výlete. Ďakujem za spoločnosť. Čakajú nás dlhé spoločné lety. Myslím, že najdlhšie, aké som kedy absolvoval,“ povedal pápež František.

Výnimočnej ceste pápeža Františka sa v Aktuálne :24 venoval redaktor Kamil Kolenič:

Jakarta pápežovu návštevu ohlásila už v marci. „Toto je historická návšteva. Plánovali sme ju niekoľko rokov, ale pre pandémiu koronavírusu sme ju museli odložiť. Je to zároveň tretia pápežská návšteva po pápežovi Pavlovi v roku 1970 a pápežovi Jánovi Pavlovi II. v 89.,“ vyhlásil prezident Indonézie Joko Widodo.

Indonézia označila Františkovu návštevu za mimoriadny dar pre katolíkov. V Indonézii žije najväčšia moslimská populácia na svete a práve zbližovanie náboženstiev má byť jeho hlavným posolstvom. Ďalšou prioritou jeho návštevy je zvýšiť povedomie o kvalite ovzdušia.

„Indonézia má najviac znečistené ovzdušie v juhovýchodnej Ázii. Počuť rešpektovaného svetového lídra hovoriť o ochrane prírody bude úžasné. Verím, že to inšpiruje všetkých ľudí bez rozdielu vyznania,“ uviedol odborník na znečistenie ovzdušia NAFAS Piotr Jakubowski.

„Podporujem, aby aj naša cirkev prevzala iniciatívu, upozorňovala na problém znečistenia ovzdušia a predkladala riešenia. Pápežova návšteva tomu môže výrazne dopomôcť,“ podotkol obyvateľ Jakarty Laurentius Goman.

Pápež František strávi v Jakarte tri dni. Potom zamieri do Papuy Novej Guiney, Východného Timoru a Singapuru. Počas svojej cesty prejde zhruba 33-tisíc kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet