Na hlavný obsah

Na policajnej stanici v Nemecku útočil muž s mačetou. Kričal pri tom islamistické heslá

Muža sa podarilo spacifikovať.

Na policajnej stanici v Nemecku útočil muž s mačetou. Kričal pri tom islamistické heslá
Na snímke policajná stanica, na ktorej útočil muž s mačetou. Foto: ČTK/Profimedia

Mačetou ozbrojený muž v noci na piatok (6. 9.) v meste Linz am Rhein na západe Nemecka hrozil policajtom, že ich zabije. Špeciálnym jednotkám sa ho podarilo spacifikovať a zadržať, nikto zo strážcov zákona nebol zranený. Vyšetrovatelia sú podľa agentúry DPA presvedčení o tom, že skutok muža s albánskym občianstvom bol islamisticky motivovaný.

Dvadsaťdeväťročný muž prišiel na policajnú stanicu okolo 2:40 a začal vyhrážať a vykrikovať „Alláhu akbar“ (arabsky boh je veľký). Policajtom sa ho podarilo uzavrieť v mieste, odkiaľ na nich nemohol útočiť a zároveň nemohol utiecť. Pokúsil sa síce násilím otvoriť dvere, to sa mu ale nepodarilo.

Za použitia paralyzéru potom muža spacifikovala privolaná zásahová jednotka. Albánec pritom utrpel ľahké zranenie.

Prvotné vyšetrovanie podľa prokuratúry v Koblenzi ukázalo na možnú radikálnu islamistickú motiváciu obvineného. V byte muža, ktorý žil v šesťtisícovom mete Linz am Rhein, sa našla na stene nakreslená vlajka teroristickej organizácie Islamský štát. Vyšetrovanie preto prezývala centrála pre boj proti terorizmu a extrémizmu v Porýní-Falci.

Ďalšie informácie zatiaľ nie je podľa prokuratúry možné oznámiť. Podobné útoky či pokusy o útoky sú teraz v Nemecku pod drobnohľadom kvôli niekoľkým krvavým trestným činom z poslednej doby.

Vo štvrtok po policajtoch v centre Mníchova neďaleko izraelského generálneho konzulátu strieľal 18-ročný Rakúšan. Strážcovia zákona ho zastrelili. Polícia prípad vyšetruje ako pokus o spáchanie teroristického útoku, a to práve v súvislosti s izraelskou diplomatickou misiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet