Na hlavný obsah

Francúzska vláda bude otvorená pre všetky politické strany, vyhlásil premiér Barnier

Macron vymenoval nového predsedu vlády vo štvrtok.

Francúzska vláda bude otvorená pre všetky politické strany, vyhlásil premiér Barnier
Francúzsky premiér Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Nová francúzska vláda nebude zložená len z republikánov, medzi ktorých patrí premiér Michel Barnier, ale aj z členov strany prezidenta Emmanuela Macrona.

Vo svojom prvom rozhovore po štvrtkovom (5. 9.) vymenovaní do funkcie to v piatok (7. 9.) povedal Barnier, podľa ktorého bude vláda otvorená aj pre politikov z ľavicového tábora, ktorý vyhral júlové predčasné voľby.

Macron po takmer dvojmesačných povolebných rokovaniach vymenoval za premiéra bývalého ministra zahraničia a niekdajšieho brexitového vyjednávača Európskej únie Barniera, ktorého strane patrilo vo voľbách až štvrté miesto.

Očakáva sa, že vláda bude mať okrem republikánov podporu aj od Macronových centristov, ktorí boli vo voľbách druhí. Naopak, víťazná ľavicová koalícia podporu vylučuje a tretie krajne pravicové Národné združenie ju podmieňuje plnením svojich požiadaviek.

Ak bude kabinet stáť len na podpore centristov a konzervatívcov, budú mu v parlamente k väčšine chýbať desiatky hlasov.

„Musíme otvoriť dvere všetkým, ktorí to chcú,“ povedal 73-ročný konzervatívny politik v rozhovore s televíznou stanicou TF1. Už vo štvrtok Barnier vyhlásil, že jeho cieľom bude vrátiť jednotu do politicky rozdelenej krajiny. Jednou z hlavných úloh jeho vlády vraj bude pomôcť ľuďom, ktorí vnímajú „nespravodlivosť a majú pocit, že boli opustení“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet