Na hlavný obsah

Rusko a Ukrajina na seba navzájom útočili. Hlásia škody na budovách, zranených aj obete

Sumská aj Belgorodská oblasť sú terčom častých útokov.

Rusko a Ukrajina na seba navzájom útočili. Hlásia škody na budovách, zranených aj obete
Ukrajinská protivzdušná obrana zachytáva dron počas ruského útoku. Foto: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Dvaja mŕtvi a niekoľko zranených pri ruskom nálete na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny. Podľa agentúry AFP to v nedeľu (8. 9.) ráno oznámila regionálna vojenská správa.

Na druhej strane ruské úrady informovali, že pri ukrajinskom útoku na západnú ruskú pohraničnú oblasť Belgorod sa zranili traja civilisti.

Útok, ktorý sa odohral v noci na nedeľu, si vyžiadal dvoch mŕtvych a štyroch zranených vrátane dvoch detí, uviedla administrácia Sumskej oblasti na platforme Telegram.

„Nepriateľ zaútočil na mesto. Žiaľ, sú dvaja mŕtvi a dvaja zranení,“ potvrdil na Telegrame aj starosta Sumskej oblasti Oleksij Drozdenko. Úrady tiež hlásia zničené alebo poškodené domy a autá.

„Na odstraňovaní následkov útoku pracujú všetky potrebné služby. Zraneným sa poskytuje potrebná lekárska pomoc,“ uviedla vojenská správa.

Zranení civilisti v Belgorodskej oblasti

Na druhej strane ukrajinsko-ruskej hranice gubernátor Belgorodskej oblasti na juhozápade Ruska Viačeslav Gladkov informoval o troch civilistoch vrátane dvoch detí, ktorí sa zranili pri ukrajinskom nálete. Gladkov na Telegrame uviedol, že útoky zničili dve obytné budovy a viac ako 15 ďalších objektov poškodili.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské sily v noci na nedeľu zničili dva drony vypustené z Ukrajiny nad Belgorodskou oblasťou. Informácie od súperiacich strán sa nedajú vo vojnových podmienkach nezávisle overiť.

Zničenie dôležitej infraštruktúry

Sumská aj Belgorodská oblasť sú terčom častých útokov. Obe strany popierajú, že útočia na civilistov. Tvrdia, že cieľom útokov je zničiť infraštruktúru dôležitú pre vojnové aktivity nepriateľa.

Vo vojne, ktorú Rusko rozpútalo rozsiahlou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022, zahynuli tisíce civilistov. Okrem toho boli milióny Ukrajincov nútené opustiť svoje domovy po tom, ako ruské jednotky premenili ich mestá a dediny na hromady trosiek.

Naposledy 30. augusta pri ruskom útoku na mesto Sumy zahynuli dvaja ľudia a osem ďalších bolo zranených. Dňa 6. augusta ukrajinské jednotky prenikli do ruskej pohraničnej oblasti Kursk, ktorá hraničí so Sumami. Kyjev tvrdí, že ide o vytvorenie nárazníkovej zóny na ochranu obyvateľov pohraničnej oblasti pred leteckými útokmi z ruskej strany hranice.

Dňa 25. augusta úrady Belgorodskej oblasti informovali o šiestich mŕtvych v dôsledku ukrajinských útokov na tento región.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet