Na hlavný obsah

Bolíviu decimuje ničivý živel. Pre rozsiahle lesné požiare museli vyhlásiť stav núdze

Požiare vyháňajú z domovov tisíce ľudí a zvierat.

Bolíviu decimuje ničivý živel. Pre rozsiahle lesné požiare museli vyhlásiť stav núdze
Dym z lesných požiarov zahalil hlavné mesto Bolívie La Paz. Foto: TASR/AP

Bolívia vyhlásila pre lesné požiare stav núdze. Vláda tým chce zjednodušiť medzinárodnú pomoc pri boji s ničivým živlom. V juhoamerickom štáte už zhorelo 30-tisíc štvorcových kilometrov, čo je územie veľké asi ako dve tretiny Slovenska.

Latinská Amerika zažíva mimoriadne suché obdobie, ktoré napomáha šíreniu plameňov. Bolívia je preto uprostred najhoršej sezóny lesných požiarov za posledných 15 rokov.

“Oheň už zničil milióny hektárov pôdy. Situácia je kritická. K dnešnému dňu sme zaznamenali takmer štyri milióny hektárov, ktoré postihli požiare,” uviedol bolívijský minister životného prostredia a vody Alan Lisperguer.

Ničivým požiarom v Bolívii sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Michal Cimerman:

Aj keď v Bolívii sú na lesné požiare zvyknutí, tento rok sa ich sezóna začala netradične skoro. Podľa expertov ide o ďalšiu daň, ktorú si vyžiadala klimatická zmena a masívne drancovanie prírody.

“Za to, čo sa deje, môže globálne otepľovanie, ale aj naše činy. Za posledných 20 rokov sme vyrúbali desaťtisíce štvorcových kilometrov lesov. Oblasti sa prehrievajú a voda horšie zadržiava. K šíreniu požiarov navyše prispieva aj nedbalé vypaľovanie po ničení stromových porastov,” priblížil riaditeľ mimovládnej organizácie NGO Fundacion Tiarra Alcides Vadillo.

Spoliehajú sa na zahraničnú pomoc

Vláda sa teraz spolieha na zahraničnú pomoc, pretože tamojší hasiči sú preťažení. Splodiny navyše zahltili viaceré regióny, vrátane hlavného mesta. Úrady preto už minulý týždeň vydali varovania pred znečisteným ovzduším.

“Vo vzduchu nie je dostatok kyslíka. Je ho tam 21 percent, no stále sa to znižuje, pretože do ovzdušia sa dostávajú znečisťujúce látky či častice ako oxid uhoľnatý,” vysvetlil profesor na univerzite Gabriela Reneho Morena Abraham Montano.

Požiare vyháňajú zo svojich domovov nielen tisíce ľudí, ale aj zvierat. Podľa expertov sa situácia bude už len zhoršovať. “Za posledných 40 rokov sa priemerná teplota na východe krajiny zvýšila o viac ako jeden stupeň Celzia. Celosvetový priemer je šesť desatín,” ozrejmil Vadilo.

Bolívia sa teda prehrieva takmer dvakrát rýchlejšie ako zvyšok planéty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet