Na hlavný obsah

Pápež František pokračuje v ceste po Ázii a Oceánii. Pricestoval do Východného Timoru

Má naplánované stretnutia s východotimorskými politikmi a diplomatmi.

Pápež František pokračuje v ceste po Ázii a Oceánii. Pricestoval do Východného Timoru
Pápež František máva z auta v meste Dili vo Východnom Timore. Foto: TASR/AP

Pápež František v pondelok (9. 9.) pricestoval z Papuy Novej Guiney do Východného Timoru, čím začal tretiu etapu svojej cesty po juhovýchodnej Ázii a Oceánii. V pondelok má naplánované stretnutia s východotimorskými politikmi a diplomatmi.

Na Východný Timor v roku 1989 zavítal aj pápež Ján Pavol II. Františkova návšteva je prvá od získania nezávislosti v roku 2002 a koná sa tesne po 25. výročí referenda podporovaného OSN, ktoré pripravilo cestu k jeho nezávislosti od Indonézie.

AP pripomenula, že počas 24 rokov indonézskej nadvlády bolo zabitých až 200-tisíc Východotimorčanov.

Katolícka cirkev zohrala v boji za nezávislosť Východného Timoru významnú rolu. Jej biskup Carlos Ximenes Belo v roku 1996 získal spolu s ikonou boja za nezávislosť Východného Timoru Josém Ramosom-Hortom, dnešným prezidentom krajiny, Nobelovu cenu za mier, ktorú im udelili za spravodlivé a mierové riešenie konfliktu.

V roku 2022 však Vatikán priznal, že v roku 2020 Bela potrestal za sexuálne zneužívanie chlapcov. Sankcie zahŕňali obmedzenia jeho pohybu a výkonu služby. Zakázaný mal aj kontakt s maloletými i so samotným Východným Timorom.

Napriek sankciám, ktoré Vatikán potvrdil aj minulý týždeň pred Františkovou cestou, mnohí ľudia vo Východnom Timore naďalej stoja za Belom. Odmietajú či bagatelizujú tvrdenia obetí jeho zneužívania.

Spravodajská televízia CNN pripomenula, že František sa počas svojich ciest obvykle stretáva s obeťami zneužívania duchovnými. Hoci to nie je v oficiálnom programe jeho návštevy vo Východnom Timore, niektorí analytici uviedli, že ak by sa k zneužívaniu vyjadril aj teraz, vyslalo by to silný odkaz tým v regióne, ktorí svoj prípad zo strachu nenahlásili.

Program návštevy

Ako informoval spravodajský web Vatican News, pápež má v pondelok v programe protokolárne prijatie v prezidentskom paláci a stretnutie so zástupcami vlády, občianskej spoločnosti a diplomatmi.

V utorok (10. 9.) ráno navštívi deti so zdravotným postihnutím, stretne sa s biskupmi, kňazmi, diakonmi, seminaristami a katechétmi v Katedrále Nepoškvrneného počatia. Ako obyčajne, bude mať i súkromné ​​stretnutie s členmi rehole Spoločnosti Ježišovej i omšu pod holým nebom. Nasledujúce ráno potom pápež odcestuje do Singapuru.

Východný Timor zaberá polovicu ostrova Timor a od 17. storočia ho Portugalci používali ako obchodnú stanicu pre santalové drevo. Takmer 400 rokov portugalskej koloniálnej nadvlády viedlo na ostrove k rozšíreniu katolicizmu a ďalších kultúrnych rozdielov od Indonézie s moslimskou väčšinou.

Vo Východnom Timore, ktorý má len 1,3 milióna obyvateľov, sa ku katolíckej cirkvi hlási 97 percent obyvateľov – čo je najvyšší podiel mimo Vatikánu.

Ekonomika Východného Timoru je dnes silne závislá od zásob ropy a plynu a po desaťročiach konfliktu stále zápasí s vysokou úrovňou chudoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet