Na hlavný obsah

Matka ťažko chorého chlapca čakala na opatrovateľský príspevok dlhé mesiace. Kým úrad rozhodoval, nemali z čoho žiť

Zo zákona je lehota na vyhotovenie lekárskeho posudku 30 dní a ďalších 15 dní na vypracovanie rozhodnutia.

Matka ťažko chorého chlapca čakala na opatrovateľský príspevok dlhé mesiace. Kým úrad rozhodoval, nemali z čoho žiť
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Namiesto toho, aby sa mohla venovať svojho ťažko chorému synovi, míňala čas a energiu na ťahanice s úradmi. Pani Lucia čakala na schválenie opatrovateľského príspevku dlhé mesiace, vraj máme málo úradníkov. Kým úrad rozhodoval, oni nemali z čoho žiť. Keď napokon prišlo rozhodnutie, zostali jej iba oči pre plač. Ako funguje sociálny systém na Slovensku v praxi zisťovala v reportáži v relácii Občan za dverami redaktorka Dominika Velická.

Pani Lucia, ktorá žije neďaleko Bratislavy, má dve deti. Počas druhého tehotenstva nastali komplikácie a v 34. týždni porodila syna Danielka. Chlapec má od narodenia vážne zdravotné problémy – trpí genetickým ochorením, má kardiostimulátor a umelú srdcovú chlopňu. V budúcnosti ho čaká transplantácia srdca.

“To ochorenie je progresívne, určite nás ešte čaká operácia hrudníka. Minimálne ešte bude treba vymeniť srdcovú chlopňu, lebo ako narastie bude tá chlopňa malá. Bude treba vymeniť kardiostimulátor, a uvidíme, čo to srdiečko prinesie,“ vysvetlila mama malého Danielka Lucia Varholy.

Do synových šiestich rokov, čo bolo vlani do augusta, pani Lucia poberala predĺžený rodičovský príspevok. Následne si na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave podala žiadosť o opatrovateľský príspevok.

“Už pri žiadosti mi bolo povedané, že je možné, že to bude až v decembri, že majú toho teraz veľa,“ uviedla Lucia Varholy.

Zákonom stanovená lehota

Zo zákona je lehota na vyhotovenie lekárskeho posudku 30 dní a ďalších 15 dní na vypracovanie rozhodnutia. Ak treba vyhotoviť takzvaný komplexný posudok, lehoty sa zdvojnásobujú. Ak nemôže príslušný orgán vzhľadom na okolnosti prípadu rozhodnúť v stanovenej lehote, môže Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny predĺžiť lehotu na rozhodnutie najviac o 30 dní.

“Od 21. augusta 2023 sa mi nikto z úradu práce neozval. Bola som sa informovať na začiatku januára, hneď medzi sviatkami. Zistila, že komplexný posudok na syna majú od 27. novembra, Mal uznanú mieru funkčnej poruchy vo výške 100 percent, bolo tam potrebné dopísať stupeň odkázanosti,“ ozrejmila Varholy.

Posudzovanie odkázanosti

Odkázanosť na opatrovanie sa posudzuje tak, že sa zhodnotí, či osoba s ťažkým zdravotným postihnutím dokáže sama zvládnuť úkony sebaobsluhy. Za jednotlivé oblasti sa prideľujú body. Podľa počtu bodov je osoba zaradená do jedného zo šiestich stupňov odkázanosti. Opatrovateľský príspevok možno priznať pri odkázanosti piateho a šiesteho stupňa.

“Potrebovali sme doplniť ten stupeň, aby sa to mohlo posunúť z posudkového oddelenia na oddelenie peňažných príspevkov, kde sa malo vydať rozhodnutie. Zadali tam urgenciu, ktorá nepomohla. Písala som email v marci, nikto mi neodpísal. Bola som tam osobne, kde som zistila, že už to nie je na posudkovom, ale že 5. februára sa to dostalo na oddelenie peňažných príspevkov,“ opísala mama malého Danielka Lucia Varholy.

“Pani, ktorá mala do tridsiatich dní vydať rozhodnutie o priznaní opatrovateľského príspevku, to mala na stole od 5. februára a neozvala sa mi. Bola som tam osobne opäť v apríli, kde mi sľúbila, že to bude spracované o týždeň. Prišla som o týždeň, zase to nebolo spracované. Prišla som o ďalší týždeň a stále to nebolo. Pani povedala, keď chcem podať sťažnosť nech podám, že tu má ďalších 12 sťažností z ministerstva, tu má ďalšie tri kopy vecí, kde má nespracované rozhodnutia,“ dodala Varholy.

Nedostatok posudkových lekárov

“Lehota dvanásť mesiacov, alebo osem, deväť je neprimerane dlhá a protizákonná. Zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu jednoznačne hovorí o lehotách, ktoré sú maximálne. Výhovorkou alebo odôvodnením toho, že úrady práce nedodržiavajú lehoty je údajne nedostatok posudkových lekárov. V tomto smere je veľký problém napríklad na úrade práce v Bratislave,“ prezradila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

“Na tento úrad práce máme viacero podnetov, rokujeme s úradom práce a s ústredím práce, mali sme záujem vyriešiť, prečo dochádza k prieťahom v konaní, aby sme aj my vedeli s touto informáciou ďalej pracovať. Od novembra minulého roku mal mať úrad práce naplnený stav všetkých zamestnancov, čo nám aj potvrdil. Vôbec nechápeme, prečo v týchto ďalších etapách nie je takéto konanie vybavené v zákonných lehotách,“ skonštatovala Stavrovská.

“Situácia na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny v jednotlivých regiónoch je rozdielna, závisí od personálneho obsadenia či už posudkovými lekármi, alebo sociálnymi pracovníkmi,“ zaznelo v stanovisku Marianny Šebovej z tlačového a komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Príspevok napokon schválili

Po deviatich mesiacoch čakania opatrovateľský príspevok napokon schválili. Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa týmto prípadom naďalej zaoberá.

“Zaujímali sme sa o to, aké boli dôvody na takéto rozsiahle prieťahy v konaní, keďže teda už komplexný posudok bol vypracovaný vo februári, aký bol dôvod prečo nebolo vydané rozhodnutie. Teraz aktuálne čakáme na odpoveď,“ uviedla Stavrovská.

“V každom prípade teraz už vieme, že vykážeme tomuto úradu práce porušenie zákona aj dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím, následne potom všetky tieto konania, ktoré signalizujú nedodržiavanie zákonných lehôt, riešime s ústredím práce a žiadame, aby vykonalo všetky kroky k tomu, aby k takýmto prieťahom nedochádzalo,“ pokračovala.

Spätné vyplatenie príspevku

Peňažný príspevok na opatrovanie sa priznáva a vypláca od prvého dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom bola žiadosť podaná. Podľa zákona mal teda úrad práce pani Lucii spätne vyplatiť peňažný príspevok od septembra 2023.

“Z ôsmych mesiacov mi schválili tri, nakoľko som bola nútená si nájsť brigádu na desať hodín do týždňa. Som nezamestnateľná, mám dieťa, žijeme mesiac z roka v nemocnici, máme 16 odborných lekárov kam chodíme, terapie a tak ďalej. Podarilo sa mi ale nájsť nejakú administratívnu brigádu na desať hodín do týždňa, kedy je on v škôlke s pani asistentkou,“ povedala pani Lucia.

“Tým, že som si našla brigádu, kde som prešvihla limit 267 eur, tak za tieto mesiace nemám nárok vyplatenie opatrovateľského príspevku. Keď som sa pýtala, že čo som mala robiť, že som deväť mesiacov bez peňazí. Povedali, že mi to vyplatia spätne. Mám ale hypotéku, ja deti v škole a škôlke, ktoré potrebujú jesť. Potrebujem zaplatiť elektriku a hovorím, mne nikto nepočká s tými peniazmi,“ povedala mama malého Danielka.

Predísť podobným prípadom

Od mája začala platiť zmena, ktorá by mohla podobným prípadom predísť. “Osoby starajúce sa o ťažko zdravotne postihnuté dieťa budú môžu požiadať o príspevok na opatrovanie ešte pred tým, ako toto dieťa dovŕši šesť rokov veku, najskôr však tri mesiace pred ukončením rodičovskej dovolenky,“ informovala Marianna Šebová z tlačového a komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

“Keby si zobrala advokáta, lebo mi jej takúto pomoc nemôžeme poskytnúť, hoci sa jej domáhame, aby sme mohli zastupovať klientov pred Ústavným súdom v individuálnych ústavných sťažnostiach. Pani Varholy sa môže obrátiť na advokáta, ktorý jej môže napísať takúto ústavnú sťažnosť za prieťahy v konaní,“ vyhlásila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

“Som presvedčená o tom, že tam je chyba v poslednom článku tohto celého. Najväčší problém vidím v tom, že pani, ktorá mama do 30 dní vydať rozhodnutie na základe toho posudku, ktorý mala spracovaný, tak sa tri mesiace nášho posudku a našej zložky ani nedotkla,“ uzavrela mama malého Danielka Lucia Varholy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko