Na hlavný obsah

Od prijatia Židovského kódexu uplynulo 83 rokov. Opäť vidíme tendencie deliť spoločnosť, varujú občianske združenia

Smutné výročie pripomenú viaceré akcie.

Od prijatia Židovského kódexu uplynulo 83 rokov. Opäť vidíme tendencie deliť spoločnosť, varujú občianske združenia
Archívna snímka. Foto: STVR

Fašistický Slovenský štát schválil pred 83 rokmi nariadenie o právnom postavení Židov. Inšpiráciou boli pre vtedajších vládnych predstaviteľov norimberské zákony z roku 1935.

Dnes je legislatíva známa pod názvom Židovský kódex. Ide pritom o jedno z najprísnejších protižidovských opatrení v Európe. Viaceré občianske združenia varujú, že rovnaké tendencie, ktoré boli v spoločnosti pred rokom 1941, sa v súčasnosti opäť objavujú.

Židovský kódex zmenil život aj Helene Weinwurmovej. V roku 2020 si na to zaspomínala pre Slovenský rozhlas.

„Mala som 14 rokov, keď som prestala byť človekom. Prišli gardisti povedali, že mňa aj moju sestru berú na prácu. Rodičia sa nevedeli brániť. Zobrali nás, naložili do dobytčích vagónov a ani sme nevedeli, kde a kam ideme,“ povedala.

Kódex postavil mimo zákon viac ako 90-tisíc našich židovských spoluobčanov. Režim ich zbavil základných práv, vystavil ich dennému prenasledovaniu, výsmechu a násiliu. V procese arizácie im odňal majetok a viac ako 70-tisíc aj zavraždil.

„Zamestnávať Žida bolo možné len s povolením. Zakazoval držbu rôznych vecí,“ vysvetlil riaditeľ Dokumentačného strediska holokaustu Ján Hlavinka.

Objavujú sa tendencie deliť spoločnosť

Viaceré organizácie upozorňujú, že v spoločnosti sa znovu objavujú tendencie začať deliť našu spoločnosť na základe rasových kritérií, národnostnej alebo sexuálnej orientácie s cieľom urobiť z časti spoločnosti menejcenných občanov.

„Členov našej komunity neovláda strach, ale je tam niekde na pozadí, to určite áno,“ povedal Richard Duda z Ústredného zväzu židovských náboženských obcí.

Smutné výročie v pondelok (9. 9.) pripomenú viaceré akcie, vrátane tradičného čítania mien z deportačných zoznamov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál