Na hlavný obsah

Matka chlapca (14) obvineného z vraždy štyroch ľudí v štáte Georgia školu pred streľbou varovala

Požiadala pracovníkov školy, aby jej syna skontrolovali.

Matka chlapca (14) obvineného z vraždy štyroch ľudí v štáte Georgia školu pred streľbou varovala
Memoriál venovaný obetiam streľby v Apalachee High School. Foto: TASR/AP

Matka chlapca obvineného z vraždy štyroch ľudí v americkom štáte Georgia v deň streľby do školy zavolala, aby ju varovala v súvislosti s „veľmi vážnou“ situáciou, a požiadala pracovníkov školy, aby jej syna skontrolovali. Informovali o tom americké médiá. Podľa nich sa so školou spojila tiež chlapcova babička.

Štrnásťročný Colt Gray čelí obvineniu z vraždy dvoch rovnako starých študentov a dvoch učiteľov na škole Apalachee High School v meste Winder na severovýchode štátu Georgia. Na čin minulú stredu (4. 9.) podľa polície použil poloautomatickú pušku.

Ďalších deväť ľudí utrpelo zranenia, z toho sedem strelnou zbraňou – šesť študentov a učiteľ. Nikto z nich podľa médií nie je v kritickom stave.

Okrem chlapca obvinili aj jeho päťdesiatštyriročného otca Colina Graya, ktorý mu podľa zdrojov stanice CNN kúpil útočnú pušku ako darček vlani k Vianociam. Chlapec i jeho otec sa postavili pred súd v piatok (6. 9.), ani jeden vinu nepriznal.

Denník The Washington Post (WP) dostal správy, ktoré chlapcova matka Marcee Grayová poslala svojej sestre Annie Brownovej a v ktorých v deň streľby uvádza, že pracovníkov školy požiadala, aby okamžite skontrolovali jej syna s tým, že ide o veľmi vážnu situáciu.

Správy denníku poskytla Brownová a chlapcova matka neskôr americkým médiám potvrdila, že k spomínanej komunikácii došlo.

S vedením školy hovorila aj chlapcova babička

Čo chlapcovu matku prinútilo zavolať do školy, nie je úplne jasné. Podľa televízie CNN sa tak mohla rozhodnúť po tom, ako jej syn napísal „mrzí ma to“. Grayová do školy podľa výpisu hovorov zavolala zhruba pol hodinu pred streľbou.

Mladíkov starý otec Charlie Polhamus stanici CBS News povedal, že chlapcova babička ten týždeň hovorila s vedením školy. „Moja žena tam išla …deň predtým a zišla sa s učiteľmi… mali nejaké problémy s tým, že nechodia do školy, a takéto veci,“ uviedol.

Mladíka vlani v máji vypočúvala polícia kvôli anonymnej vyhrážke na sociálnej sieti Discord, ktorá hovorila o streľbe na strednej škole. Chlapec vtedy poprel, že by bol jej autorom.

Americké školy bývajú dejiskom hromadnej streľby aj niekoľkokrát za rok. Rovnako ako teraz aj ostatné tragédie spravidla vyvolali diskusiu o sprísnení pravidiel pre držanie strelných zbraní, silná loby majiteľov týchto zbraní však zásadnejšie zmeny blokuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet