Na hlavný obsah

Viktor Orbán avizuje zvyšovanie miezd a podporu rodín. Pripravuje sa na voľby, tvrdia médiá

Parlamentné voľby v Maďarsku sa budú konať v roku 2026.

Viktor Orbán avizuje zvyšovanie miezd a podporu rodín. Pripravuje sa na voľby, tvrdia médiá
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v nedeľu (8. 9.) zverejnil na Facebooku status, v ktorom avizoval, že vláda pripravuje „mierový rozpočet“. V rámci neho zvyšované mzdy a rodinné prídavky.

Orbán status zverejnil po sobotňajšom (7. 9.), už tradičnom prejave na občianskom pikniku v obci Kötcse v Šomodskej župe.

Podľa jeho vyjadrenia tento akčný plán sa zameriava na zvýšenie hospodárskeho rastu na tri až päť percent v roku 2025. „Musí byť vytvorený rozpočet, ktorý popri zachovaní finančnej rovnováhy, kvôli ratingovým agentúram a finančnému svetu bude schopný produkovať uvedený hospodársky rast,“ napísal premiér.

Zdôraznil, že potrebujú zabezpečiť dynamiku miezd. „Zamestnávatelia a zamestnanci vedú veľmi intenzívne vyjednávania o budúcoročných mzdách. Vláda sa snaží nezasahovať do týchto rokovaní. Zrejme sa odborári dohodnú so zamestnávateľmi na rozsiahlom zvýšení miezd, čo vláda podporí. Jednoznačne prebiehajú rokovania, ktoré povedú k viacročnému významnému rastu minimálnej mzdy,“ dodal.

Zvyšovanie miezd učiteľov

Orbán podotkol, že dynamiku miezd už naštartovali v niektorých oblastiach, napríklad v zdravotníctve, pričom v súčasnosti už prebieha najväčšie zvyšovanie miezd učiteľov v histórii Maďarska, ktoré bude pokračovať aj v budúcom roku.

Premiér tiež podčiarkol, že treba zvýšiť hodnotu rodinných prídavkov, ktorá bola výrazne oslabená vysokou infláciou.

Server hirklikk.hu v tejto súvislosti v pondelok (9. 9.) poznamenal, že Orbánovou novou komunikačnou zázračnou zbraňou je ním spomínaný „mierový rozpočet“.

Politológ Dániel Milbacher pre denník Népszava vyjadril názor, že Fidesz sa zrejme uchýli k rôznym ekonomickým a daňovým stimulom, aby si opäť získal podporu pred voľbami v roku 2026, pretože dosiahnuť výrazné zmeny v zdravotníctve, školstve či doprave v takom krátkom čase nie je reálne.

„Viem si predstaviť, že vláda v nasledujúcom období urobí v týchto oblastiach povrchné úpravy, veľkolepé, ale nie zásadné finančné injekcie – napríklad zvyšovanie platov učiteľov – s cieľom znížiť nespokojnosť a na chvíľu skoncovať s protestmi,“ dodal. vyjadril sa politický poradca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet