Na hlavný obsah

Nemecko reaguje na nelegálnu migráciu, zavádza kontroly na pozemných hraniciach

O kontrolách rozhodla nemecká ministerka vnútra.

Nemecko reaguje na nelegálnu migráciu, zavádza kontroly na pozemných hraniciach
Ilustračná snímka - kontrola na nemeckých hraniciach. Foto: ČTK/Profimedia

Nemecko zavádza prechodné kontroly na všetkých pozemných hraniciach. Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vládne zdroje, o tom v pondelok (9. 9.) rozhodla ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Podľa agentúry je cieľom opatrenia znížiť počet prípadov nelegálnej migrácie a zvýšiť vnútornú bezpečnosť Nemecka, predovšetkým vzhľadom na možné ohrozenie islamistickým terorizmom a organizovanú kriminalitu.

Nemecko už od roku 2015 kontroluje hranice s Rakúskom a od vlaňajšieho októbra tiež s Českom, Poľskom a Švajčiarskom. Do konca septembra boli naplánované dočasné kontroly hranice s Francúzskom kvôli olympiáde a paralympiáde.

Podľa agentúry DPA už Faeserová o svojom zámere zaviesť dočasné kontroly na všetkých pozemných hraniciach informovala Európsku komisiu. Ministerka by mala o 16:30 vystúpiť na tlačovej konferencii.

Diskusiu rozprúdil aj nedávny útok

V Nemecku sa v posledných týždňoch vedie diskusia o sprísnení migračnej politiky. Rozprúdil ju predovšetkým augustový teroristický útok v Solingene. Neúspešný žiadateľ o azyl zo Sýrie na mestských slávnostiach zabil troch ľudí a osem ďalších zranil.

Impulz tejto rozprave pridali voľby vo východonemeckých spolkových krajinách Sasku a Durínsku, v ktorých získala protiimigračná AfD vyše 30 percent hlasov. Durínske voľby strana dokonca vyhrala a k víťazstvu mieri aj v krajinských voľbách v Braniborsku o dva týždne.

V utorok (10. 9.) sa má v Berlíne uskutočniť druhé kolo rokovaní zástupcov vlády, opozície a spolkových krajín. Vláda kancelára Olafa Scholze po útoku v Solingene predstavila „bezpečnostný balík“, ktorý má nemeckú migračnú politiku sprísniť.

Podľa opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU však vláda nejde dostatočne ďaleko. Predseda CDU Friedrich Merz požaduje napríklad odmietanie migrantov priamo na hraniciach.

Predseda sesterskej CSU a bavorský premiér Markus Söder zase vyzval, aby Nemecko znížilo počet prijímaných žiadostí o azyl pod 100-tisíc ročne. Nie je jasné, či nakoniec CDU/CSU na pokračovanie rokovaní s vládou prikývne.

Podľa nemeckých štatistík podali cudzinci v Nemecku do konca júla zhruba 153-tisíc žiadostí o azyl, do konca roka by to mohlo byť až 263-tisíc. V roku 2023 to bolo 352-tisíc žiadostí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet