Na hlavný obsah

Opozícia navrhla vznik komisie, ktorá by prešetrila atentát na R. Fica. Koalícia aj generálny prokurátor sú proti

Podľa generálneho prokurátora je vyšetrovanie neverejné.

Opozícia navrhla vznik komisie, ktorá by prešetrila atentát na R. Fica. Koalícia aj generálny prokurátor sú proti
Archívna snímka - páchateľ, ktorý zaútočil na Roberta Fica. Foto: STVR

Opozícia sa dožaduje vzniku novej parlamentnej komisie. Mala by dohliadať na vyšetrovanie atentátu na premiéra Roberta Fica. Podľa koalície je zbytočná. Generálny prokurátor Maroš Žilinka odkazuje, že vyšetrovanie streľby na predsedu vlády je neverejné a ani poslanci by nemali vedieť podrobnosti.

Opozícia necelé štyri mesiace od atentátu na premiéra Roberta Fica kritizuje, že vyšetrovanie ide pomaly a verejnosť nemá prístup k informáciám. Chce preto zriadiť komisiu, ktorá by kontrolovala postup vyšetrovateľov.

„Navrhli sme prešetrovaciu komisiu, kde by boli pomerne zastúpení aj koaliční, aj opoziční poslanci a ktorá by mala široký priestor na to, aby zhodnotila všetky príčiny atentátu, priebeh vyšetrovania, ako aj dôsledok,“ priblížila poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zuzana Števulová (PS).

Vzniku komisie pre dohľad na vyšetrovanie atentátu na R. Fica sa v Správach venoval redaktor Timotej Pisch:

Opoziční poslanci predostreli návrh na vznik komisie na parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť. Koaliční poslanci jej vytvorenie nepodporili.

„Skonštatovali sme, že podľa zdôvodnenia na zriadenie tejto komisie, ktoré predložila opozícia, sa mali záujem zaoberať aj postupom vo vyšetrovaní. To jednoducho Národnej rade ani výboru neprislúcha. Na to máme systém v trestnom konaní, teda prokurátora,“ odôvodnil predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD).

„Príčiny naozaj riešme na Výbore pre obranu a bezpečnosť. Čo sa týka dôsledkov, aby sme predchádzali v budúcnosti podobným záležitostiam, naozaj odložme politické tričká a sadnime si s odborníkmi a poďme diskutovať o tom, aby sme prijali také závery, aby sa v budúcnosti podobný čin neuskutočnil,“ uviedol podpredseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Samuel Migaľ (Hlas-SD).

Reagoval aj generálny prokurátor

„Tak, ako už sme aj pri takýchto veciach zvyknutí, koalícia blokuje akékoľvek možnosti opozície, aby sme sa vedeli o takýchto zásadných otázkach a vôbec dezinformáciách, ktoré sa šíria, rozprávať,“ povedal člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS).

Podľa generálneho prokurátora nie je vznik takejto komisie právne možný. „Jednoducho, komisia zriadená na úrovni Národnej rady, čo by bol nesporne politický orgán, si nemôže osobovať právo vykonávať dozor alebo dohľad nad činnosťou OČTK v konkrétnej trestnej veci,“ ozrejmil generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Atentát na premiéra vyšetrujú ako trestný čin terorizmu, páchateľovi hrozí výnimočný trest až na doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko