Na hlavný obsah

Nebezpečný odpad či nafúknutá bublina? Prípad skládky v Nedožeroch-Brezanoch nie je ani po roku uzavretý

Majiteľa objektu obvinili z prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi.

Nebezpečný odpad či nafúknutá bublina? Prípad skládky v Nedožeroch-Brezanoch nie je ani po roku uzavretý
Skládka nebezpečného odpadu. Foto: STVR

Vlani v septembri zasiahla Slovensko šokujúca správa. Enviropolícia odhalila skládku plnú nebezpečných odpadov. Ten tam mal dlhé roky zhromažďovať majiteľ objektu a ohrozovať tak životy a zdravie ľudí. I keď prípad nie je uzavretý, už teraz sa zdá, že sa policajti mýlili. V objekte s údajným rádioaktívnym a výbušným materiálom sme sa boli pozrieť, hovorili sme s kompetentnými a zdá sa, že prípad je nafúknutá bublina. Prípadu sa v relácii Reportéri venovala redaktorka Miroslava Ščobíková.

“Rádioaktívny odpad a výbušniny dnes objavila enviropolícia na skládke v obci Nedožery-Brezany neďaleko Prievidze,“ zaznelo v Správach zo dňa 18. 9. 2023.

“Na mieste sa nachádza viac ako štyritisíc nádob, v ktorých sa nachádzajú kvapalné odpady rôzneho pôvodu, rôzneho druhu. Približne 80 percent tých odpadov je nebezpečných. Je ich tam viac ako 23-tisíc ton,“ informoval v rovnaký deň vtedajší riaditeľ odboru environmentálnej kriminality Prezídia policajného zboru (PZ) Mário Kern.

“Objavili sa miestnosti, kde bol nebezpečný materiál ako biely fosfor a rôzne iné, dokonca aj nejaké radiačné veci,“ uviedol náčelník radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Ozbrojených síl (OS) SR Oliver Toderiška.

Obvinený majiteľ objektu

Majiteľa objektu obvinili z prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi, putoval do väzby. Polícia tvrdí, že z areálu vyviezla výbušniny a okolo 30 sklenených fľašiek, ktoré obsahovali 2,5 kilogramu rádioaktívnych materiálov.

“Dostali sme sa do situácie, keď boli na miesto prizvaní policajní aj vojenskí pyrotechnici, pretože sčasti išlo o materiály, ktoré možno klasifikovať ako výbušniny alebo prekurzory výbušnín,“ vyhlásil v Komentároch dňa 19. 9. 2023 Mário Kern.

Od rozsiahlej policajnej akcie uplynul už rok. Majiteľa areálu medzičasom prepustili z väzby a stíhajú ho na slobode, vybrali sme sa za ním. Rovnako sme navštívili aj Okresný úrad v Prievidzi, ktorý do veľkej miery slová obvineného muža potvrdzuje. Obvinený tvrdí, že nejde o skládku. Podľa jeho slov začal s odpadmi pracovať v roku 1996 a odvtedy spracoval cez 50-tisíc ton odpadu.

”Súhlas na prevádzkovanie zariadenia na zber odpadov, to je platné. Bolo to vydané v marci,“ ozrejmila vedúca odboru starostlivosť o životné prostredia na okresnom úrade v Prievidzi Darina Mjartanová.

Odpad navozili iné firmy

Obvinený prevádzkovateľ objektu tvrdí, že odpad, ktorý v areáli polícia našla, nie je z veľkej časti jeho. Navozili ho tam iné firmy.

“Nikdy mi ten odpad nepatril. Teraz mi ukazujete odpad, na ktorý som dával podnet na trestné stíhanie. V areáli sa ocitol tak, že firma, ktorú som žaloval na okresnom súde ho tam navozila. Za odpad, na ktorý som ja poukazoval, ma teraz stíhajú,“ povedal obvinený majiteľ objektu v Nedožeroch-Brezanoch Ondrej Lazoň.

“Pán Lazoň tu nastaval kontajnery, aby sa oddelil v prípade požiaru. Boli to prázdne kontajnery, my ich poznáme, on si ich odkúpil,“ uviedla Mjartanová.

“V polovici marca 2021 obyvateľka obce dala podnet na Zelenú linku ministerstva životného prostredia, že sa tu v tomto objekte nachádzajú chemické látky, ktoré sú vysypané a môžu kontaminovať spodné vody,“ pripomenul bývalý zamestnanec Zelenej linky Ministerstva životného prostredia SR Miloš Majko.

Súdy s nebezpečným odpadom patrili firme EKONASO. Krátko pred smrťou ju majiteľ Emil Čičmanec predal inej firme, ktorej doteraz odpad patrí. Okresný úrad sa snažil s novými majiteľmi odpadu opakovane skontaktovať. Neúspešne. A nepochodila ani polícia.

”Už v minulosti tam bolo vedené vyšetrovanie proti jednej osobe, tá osoba zomrela, takže vyšetrovanie bolo zastavené,“ pripomenul v Komentároch dňa 19. 9. 2023 Kern.

”Preventívne opatrenia musia byť vykonané OÚ Prievidza a náklady na tieto opatrenia si môže ministerstvo vnútra refundovať z environmentálneho fondu. Musíme to urobiť my,“ vyhlásila Mjartanová.

Odpad po nebohom mužovi

Odpad po nebohom mužovi nie je jediný, ktorý situáciu v areáli komplikuje. “V značnej časti sa nachádzajú odpady po firme Technol, ktorá je v konkurze. Nie je to moja firma, kedysi dávno bola. Bol som tam konateľom, od roku 2015 je tam ustanovený správca konkurznej podstaty,“ povedal Lazoň.

“Keď je správca konkurznej podstaty, tunajší úrad má za to, že on musí zabezpečiť nejakým spôsobom to zneškodnenie. Viem, že pán Lazoň nechcel do toho konkurzu, no len bohužiaľ sa mu to nepodarilo,“ skonštatovala Mjartanová.

“Správca je povinný zachovávať mlčanlivosť o všetkých skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel pri výkone správcovskej činnosti. Z toho dôvodu nemôžem žiaľ na Vaše otázky odpovedať,“ zaznelo v stanovisku správcu konkurznej podstaty úpadcu Technol Roberta Antala.

Aby toho nebolo málo, v areáli pôsobila aj tretia firma. “V apríli 2022 začala inšpekcia štátny dozor v spoločnosti COMPANY MP INDUSTRIES LTD. Kontrolovaný subjekt neposkytol súčinnosť. Z dôvodu, že v decembri 2022 bola kontrolovaná spoločnosť vymazaná z Obchodného registra, nebolo možné kontrolu ukončiť,“ písalo sa v stanovisku Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP).

Majiteľ nás do areálu ochotne pustil

S obvineným majiteľom areálu sme sa stretli ešte niekoľkokrát. Ochotne nás pustil do svojho objektu v sprievode jeho kolegov. “Môžeme sa domnievať, že z toho hľadiska, že vás tam pustil, tak je ten objekt prevádzkovaný legálne,“ konštatoval expert na odpadové hospodárstvo Peter Gallovič.

“Za posledné dva roky, čo si ja pamätám, bola tu colná správa na kontrole, inšpekcia ŽP, ovzdušie, požiarna kontrola. Tiež protipožiarne predpisy, kde sme nevyhovovali iba v jednom bode, že sme nemali technika. Nič nebolo horľavé, porušené, cestičky boli v poriadku,“ popísal majiteľ objektu.

“Majiteľ objektu dlhodobo nespolupracoval so Slovenskou inšpekciou životného prostredia, čím porušoval zákon o odpadoch. Slovenská inšpekcia preto nemala informácie o množstvo, ako ani o zložení odpadov v danom areáli,“ zaznelo v stanovisku inšpekcie.

Inšpekcia v areáli

SIŽP bola v celom areáli za posledných desať rokov niekoľkokrát. Za porušenie zákona o odpadoch a vodného zákona predsa len udelila tri pokuty, celkovo vo výške 10 000 eur. 

“Chceme tiež zdôrazniť, že možným nevhodným nakladaním s nebezpečnými odpadmi v areáli spoločnosti sa od roku 2015 zaoberá Policajný zbor,“ dodala SIŽP.

“Odpad, ktorý bol opakovane médiami deklarovaný ako toxický odpad bol z kozmetického priemyslu. Obsahuje sorbitol, glycerol a vodu. Vzhľadom na to, že ten odpad využívame ako náhradu čistiacich prostriedkov, tak sme opakovane hlásili ako stav konca odpadu,“ uviedol Lazoň.

“Z prvotných dôkazov sa javilo, že tam dochádza k rozsiahlej protiprávnej činnosti. Podnikateľský biznisplán fungoval spôsobom, že odpad sa tam iba navážal, zhromažďoval. Osoba dostala zaplatené od producentov odpadu, ale proces nepokračoval ďalej,“ vyhlásil 19. 9. 2023 Kern.

“Nie je pravda, že by sa do objektu odpad len navážal a nič sa nespracovalo, ako bolo medializované. Pravidelne sme vyvážali odpadovú vodu, ktorá už bola teda v poriadku,“ oponoval Lazoň.

Rádioaktívny odpad

Zaujímala nás aj miestnosť s množstvom nádob s chemikáliami. Práve odtiaľ vyniesli policajti s vojakmi rádioaktívny odpad.   

“V príručnom sklade laboratórnych chemikálií sa nachádzajú rôzne chemické látky. Okrem toho, že sme teda spracovávali odpad, sme vyhotovovali postupy pre spracovanie rôznych odpadov, robili sme fakticky výskum,“ opísal Lazoň.

“Našťastie, tie veci, o ktorých vedel, že sú veľmi nebezpečné, tak mal označené na bedničke papierom pozor nebezpečie ohrozenia života,“ povedal náčelník radiačnej, chemickej a biologickej ochrany OS SR Oliver Toderiška.

“Látky boli systematicky rozdelené a uložené v policiach. Keď sa tam našli jedovaté látky, tak boli uložené v oceľovej skrini, železobetónovom objekte, za mrežami s dvomi zámkami a pripojené na pult. Čiže strážené a zaevidované v evidencii riadne,“ vysvetlil obvinený majiteľ objektu.

“Môžem potvrdiť, že sa našlo 31 nádob, v ktorých sa nachádzal materiál, ktorý je klasifikovaný ako jadrový, dokonca soli uránu a tória. Osobitným problémom pre nás bolo, že tam boli prvky rôzneho vojenského pôvodu, ako je napríklad raketové palivo,“ uviedol Kern.

“Nevedieme presne evidenciu, že ktorá fľaška je od ktorého pôvodcu. Máme katalóg odpadov a vieme, ktorý odpad prišiel od ktorého pôvodcu. Predpokladám, že niekto, kto posiela ten nebezpečný odpad do toho dal omylo či úmyselne tú kyselinu pikrovú aj ostatné chemické zlúčeniny, ktoré policajti vyhodnotili ako výbušniny,“ zhodnotil Lazoň.

“Policajní aj vojenskí pyrotechnici urobili rozhodnutie, že to treba bezpečným spôsobom zneškodniť explóziou na poli,“ povedal Kern.

Environmentálna hrozba

Najnovšie má majiteľ na základe rozhodnutia Okresného úradu povinnosť zabezpečiť odpad proti environmentálnej hrozbe. Samotný úrad však o svojom rozhodnutí pochybuje.

“Nám to zrušia kolegyne z Trenčína na dve doby. Keď vy ani neviete, koľko tam toho má, tie nebezpečné odpady, ani nevieme ich pomenovať. Na základe toho sme dali bezprostrednú environmentálnu škodu rozhodnutím,“ vyhlásil vedúca odboru starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade Prievidza Darina Mjartanová.

“Zákon bol na sto percent porušený práve v tom, že tie odpady sú zhromažďované určite viac ako jeden rok pred zneškodnením a určite viac ako tri roky pred zhodnotením. Práve aj to je ten dôvod, prečo asi nastalo to, čo nastalo,“ ozrejmil expert na odpadové hospodárstvo Peter Gallovič.

Zákaz podnikania s odpadmi

Napriek tomu, že do areálu navážali odpad tri firmy, podľa polície je za všetko zodpovedný majiteľ objektu. Obvinený z hromadenia výbušnín už nie je, no stále čelí paragrafu za neoprávnené nakladanie s odpadmi a tiež výrobu a držanie jadrových a rádioaktívnych látok. 

”V konečnom dôsledku, ak sa dokáže, že to boli odpady, ktoré tam nemali čo robiť, tak bude veľký problém,“ uviedol Gallovič.

Majiteľ objektu má aktuálne zakázané podnikať v oblasti nakladania s odpadmi. Otázne je teda kto a kedy odpad odstráni. “Nevidíme svetlo na konci tunela. Štát na túto akciu doplatí,“ uznala Mjartanová.

“Pozerám sa na ten stav a rozmýšľam, či žijeme niekde mimo civilizáciu,“ uzavrel bývalý zamestnanec Zelenej linky ministerstva životného prostredia SR Miloš Majko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko