Na hlavný obsah

Z Floridy odštartovala misia Polaris Dawn. Štyria astronauti sa pokúsia o historicky prvý komerčný výstup do voľného vesmíru

Štvoricu astronautov čaká množstvo úloh.

Z Floridy odštartovala misia Polaris Dawn. Štyria astronauti sa pokúsia o historicky prvý komerčný výstup do voľného vesmíru
Z kozmodrómu na Floride odštartovala v lodi Crew Dragon posádka misie Polaris Dawn. Foto: ČTK/AP/Uncredited

Z kozmodrómu na Floride v utorok (10. 9.) po niekoľkých odkladoch kvôli zlému počasiu odštartovala v lodi Crew Dragon posádka misie Polaris Dawn.

Štvoricu astronautov čaká množstvo úloh, hlavne sa ale pokúsia o historicky prvý komerčný výstup do voľného kozmického priestoru.

O riskantnú operáciu sa po intenzívnom výcviku pokúsi americký miliardár Jared Isaacman a špecialistka spoločnosti SpaceX. Firma miliardára Elona Muska let prevádzkuje a čiastočne financuje. Na obežnú dráhu letí tiež bývalý vojenský pilot a ďalšia špecialistka SpaceX.

Raketa Falcon 9 mala zo štartovacej rampy 39A Kennedyho vesmírneho strediska odštartovať už v predchádzajúcich týždňoch, plán ale prekazilo nepriaznivé počasie. Oblačnosť odlet sprevádzala aj v utorok a vyžiadala si odloženie štartu o necelé dve hodiny. Polaris Dawn nakoniec odštartovala krátko pred 11.30 h SELČ.

Misia má prvýkrát v histórii umožniť súkromným cestujúcim opustiť vesmírnu loď a vydať sa v skafandre do voľného vesmíru. Veliteľom misie je Isaacman, ktorý sa do vesmíru pozrel už v roku 2021.

Desiatky experimentov

Spolu s ním sa do kozmického plavidla nalodil Scott Poteet, pilot s 20-ročnou skúsenosťou z amerického letectva, Sarah Gillisová, ktorá by s Isaacmanom mala vystúpiť do voľného priestoru, a Anna Menonová, dve vedúce techničky kozmických operácií spoločnosti SpaceX.

Astronauti strávia vo vesmíre šesť dní. Crew Dragon najprv vystúpa do výšky 1 400 kilometrov, čo je najväčšia vzdialenosť pilotovaného letu od Zeme od ukončenia amerického lunárneho programu Apollo, aby potom klesla späť na nižšiu obežnú dráhu.

Počas misie posádka vykoná desiatky experimentov, očakávaný zlatý klinec – výstup do voľného priestoru – je plánovaný na tretí deň.

Výstupy do voľného kozmu doteraz absolvovali len astronauti vládnych agentúr zo Spojených štátov, Sovietskeho zväzu a Ruska, Kanady, Číny a z krajín zastúpených Európskou vesmírnou agentúrou (ESA).

Za použitia amerických a ruských skafanderov bolo od vzniku Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v roku 2000 uskutočnených viac ako 270 výstupov do voľného priestoru.

Zdroj: AP/SpaceX

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet