Na hlavný obsah

Autor výhražných správ bol na Telegrame: Ľudia z tajných komunít skúšajú, ako ďaleko ich systém nechá zájsť

Účastníci skupín chcú riešiť problémy násilným aktom.

Autor výhražných správ bol na Telegrame: Ľudia z tajných komunít skúšajú, ako ďaleko ich systém nechá zájsť
Ilustračná snímka - logo sociálnej siete Telegram. Foto: ČTK/Profimedia

V aktuálnych výhražných emailoch útočník zanechával odkaz na profil na Telegrame. Mnohí ľudia s agresívnymi sklonmi komunikujú práve cez podobné platformy, ktoré nie sú dostatočne regulované. Na jednej z nich fungoval aj útočník v podniku Tepláreň v Bratislave.

Zradikalizované komunity najčastejšie využívajú Reddit či Telegram, kde vytvárajú tajné a uzavreté komunikačné skupiny, ako napríklad Terrorgram. Niekedy komunikujú aj cez chat v rôznych online videohrách. Tvorcovia platformy Telegram však nespolupracujú s políciou.

Nenávisti šíriacej sa sociálnou sieťou sa v Správach venovala redaktorka Karolína Janičíková. (Nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých.)

„Ak by polícia aj zaslala otázku, že komu patrí tento profil, aké telefónne číslo je k nemu naviazané, pretože tam nejaké údaje so sebou útočník musel použiť, aby vytvoril to konto, tak je dosť veľká pravdepodobnosť, že nedostanú žiadnu odpoveď,“ zhodnotil bezpečnostný analytik Ondrej Kubovič.

V niektorých uzatvorených komunitách si členovia vymieňajú príspevky mučenia, vrážd, samovrážd či detskej pornografie. Do niektorých z takýchto skupín sa podarilo infiltrovať novinárovi Adamovi Novosadovi.

„Keď som sa o tom bavil s niektorými tými ľuďmi v súkromných správach a zaujímal ma ich pohľad na celú aktivitu, tak väčšina z nich bola taká, že oni s tým vyrastajú, že im to vlastne príde úplne prirodzené,“ priblížil Novosad.

Podľa psychológa ide v týchto skupinách o zvrátený spôsob zábavy a o diskusiu. Členovia sa však k činom zvyčajne neodhodlajú. Je otázne, kto a s akým psychickým stavom do tohto prostredia prichádza a ako ho to môže ovplyvniť.

Terrorgram

Niektorí z členov sa môžu dostať do podskupín tajných komunít, ako napríklad Terrorgram, kde dochádza k radikalizácii. Vtedy už k extrémistickému činu nemajú ďaleko. Často ide o mladých ľudí z rôznych krajín, ktorí sa cítia sklamaní systémom.

„Že škola zlyháva a že inštitúcie, sociálne úrady, že politici zlyhávajú. A že jediný spôsob, ako zatriasť spoločnosťou, je urobiť nejaký násilný akt. Nejaký čin, ktorý so sebou prinesie všetky obety,“ opísal psychológ a riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro.

Psychológ hovorí, že v takýchto komunitách sa šíri ideológia na základe frustrujúcich skúseností členov. Cítia, že musia riešenie problémov vziať do vlastných rúk a skúšajú, ako ďaleko ich systém nechá zájsť. Inšpirujú sa často útočníkmi, ktorí sa odhodlali k teroristickým činom.

„To je proces, že to sa nestane zo dňa na deň, že sa rozhodneme útočiť, že to trvá aj roky intenzívneho kontaktu s niekým, kto nám hovorí, že za tie hodnoty stojí za to sa obetovať,“ uviedol Madro. Psychológ dodal, že tieto činy sa často končia samovraždou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko