Na hlavný obsah

Na Slovensku sú stále desiatky škôl s dvojzmennou prevádzkou, škodí to deťom aj zamestnancom. Ministerstvo chce zmenu

Tento režim sa týka tisícov rómskych detí.

Na Slovensku sú stále desiatky škôl s dvojzmennou prevádzkou, škodí to deťom aj zamestnancom. Ministerstvo chce zmenu
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ministerstvo školstva chce zrušiť dvojzmennú prevádzku škôl. Deti by tak nechodili do školy neskoro popoludní. Tento krok vítajú aj organizácie pracujúce s rómskou menšinou. Upozorňujú však na úskalia.

Na Slovensku je približne 50 škôl, v ktorých sa deti učia doobeda aj poobede. Na dve zmeny chodia do školy aj v spišskej obci Bystrany.

„Ráno navštevuje 210 žiakov. A poobede 208. Na zmeny sa nestriedajú len deti, ale aj samotní pedagogickí zamestnanci. Ranná zmena končí 12.30 a poobedňajšia zmena začína 12.30 a končí 17.00,“ priblížil riaditeľ Základnej školy v Bystranoch Matej Mikula.

Rušeniu dvojzmennej prevádzky škôl sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

Ministerstvo školstva popoludnajšie zmeny plánuje zrušiť. Navrhuje to v novele školského zákona. Argumentuje, že s takýmto typom vyučovania sa spájajú zvýšené nároky na zamestnancov, financovanie aj hygienické zabezpečenie priestorov.

„Taktiež má dvojzmenná prevádzka negatívny dopad na kvalitu vyučovania a akademické výsledky žiakov v druhej zmene. To vedie k ich zhoršenému prospechu a následne má dopady aj na ich ďalšiu uplatniteľnosť v pracovnom živote,“ odôvodnilo ministerstvo školstva v písomnom stanovisku.

Nevyhnutný krok

Aj podľa organizácií zastupujúcich rómsku menšinu je zrušenie dvojzmennej prevádzky nevyhnutné. Kritizujú však zámer ministerstva navýšiť kapacity škôl.

„My sa, naopak, domnievame, že je viac práve takých škôl, ktoré nepotrebujú kapacity navýšiť, ale naopak tie deti, ktoré navštevujú školy v popoludňajších hodinách, je potrebné prerozdeliť alebo teda desegregovať práve do tých voľných kapacít, ktoré v regióne existujú,“ uviedla Kamila Gunišová z Amnesty International Slovensko.

Návrh zákona môže podľa ministerstva školstva pomôcť pri začleňovaní rómskych detí medzi ich rovesníkov z väčšinovej spoločnosti.

„Vykladať tento návrh ako riziko zvýšenia segregácie považujeme za nesprávne a účelové,“ reagovalo ministerstvo školstva. V poobedňajších hodinách školu na Slovensku navštevuje približne 6-tisíc rómskych detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny