Na hlavný obsah

Seychely chcú postaviť luxusný hotel pre turistov. Ohrozia tak populáciu korytnačky obrovskej, tvrdia ochranári

UNESCO poslalo prezidentovi Seychel list.

Seychely chcú postaviť luxusný hotel pre turistov. Ohrozia tak populáciu korytnačky obrovskej, tvrdia ochranári
Korytnačka obrovská. Foto: Sebastian Kahnert/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Profimedia

Projekt výstavby luxusného hotela na Seychelách, ktorý financuje Katar, ohrozuje najväčšiu populáciu korytnačky obrovskej na svete, varujú podľa denníka The Guardian ochrancovia prírody.

Projekt má na odľahlý ostrov v Indickom oceáne prilákať zámožných turistov, luxusné jachty a súkromné lietadlá.

Seychelské úrady v súčasnosti prerokujú plány na výstavbu luxusného letoviska na ostrove Assomption, ktorý je súčasťou súostrovia Aldabry. Tamojšie letisko už rozšírili tak, že umožní na koralovom ostrove s rozlohou 11,6 kilometrov štvorcových pristávať väčším lietadlám.

Klenot nedotknutej prírody

Podľa organizácií na ochranu prírody a biológov je projekt uponáhľaný a nedostatočne analyzovali jeho riziká. Mal by sa preto zastaviť až do vtedy, kým sa nezávisle nepreverí riziko, ktoré môže predstavovať pre ostrovnú faunu, ku ktorej patria veľryby, korytnačky a mnohé druhy vtákov.

Ochrancovia prírody sa tiež obávajú, že výstavba bude mať negatívne dôsledky pre atol Aldabra, kruhovitý koralový útes, ktorý obklopuje lagúnu. Tento ekosystém, ktorý je pod ochranou UNESCO, sa nachádza 27 kilometrov od Assomption.

Aldabra je považovaný za jeden zo svetových klenotov nedotknutej prírody. Najznámejší je ako útočisko pre asi 150-tisíc korytnačiek obrovských, ktoré sú známe svojou dlhovekosťou a veľkosťou. Samce majú priemernú hmotnosť 250 kilogramov a pancier dlhý viac ako 122 centimetrov.

V zajatí bola doteraz najstaršou korytnačkou obrovskou Adwaita, ktorá údajne uhynula vo veku 255 rokov v zoo v indickej Kalkate v roku 2006. Medzi ďalšie korytnačky obrovské, ktoré dosiahli pokročilý vek, patrí Darwin, ktorý zomrel v zoo v anglickom Blackpoole vo veku 105 rokov, a Esmeralda, ktorá má údajne 180 rokov.

Korytnačky obrovské na väčšine ostrovov v Indickom oceáne vyhubili v 19. storočí v dôsledku ich lovu námorníkmi. Populácii korytnačiek na Aldabre sa však darí vďaka izolácii ekosystému.

List prezidentovi od UNESCO

Prítomnosť ďalších 400 endemických druhov a neobyčajné farby sú niektoré z dôvodov, prečo atol v roku 1982 zaradili na zoznam svetového dedičstva UNESCO. V posledných desaťročiach bol prístup na Aldabru umožnený predovšetkým vedcom. Luxusný developerský projekt by sem mohol prilákať niektorých z najbohatších ľudí na svete.

UNESCO poslalo list prezidentovi Seychel Wavelovi Ramkalawanovi, v ktorom vyjadrilo svoje obavy z dosahu projektu na Aldabru. Miestne organizácie na ochranu prírody tiež upozornili úrady na ekologické riziká. Tie podľa nich predstavuje výstavba hotela navrhovaná spoločnosťou Assets Group, ktorú vlastní Katar.

Patria medzi ne invázne druhy, narušenie biotopov korytnačiek, ničenie piesočných dún kvôli výstavbe, znečistenie, zvýšená prevádzka v ovzduší a na mori a poškodenie pôdy a rastlín.

Vynárajú sa tiež otázky ohľadom rýchlosti, s akou projekt postupuje, a nedostatku nezávislej kontroly, píše denník. Hlavným subjektom zodpovedným za posúdenie vplyvu projektu na životné prostredie je Spoločnosť pre ochranu ostrovov spadajúca pod firmu Island Development Corporation (IDC), ktorá projekt presadzuje.

Na jej čele stojí jedna z najmocnejších osobností Seychel Glenny Savy. IDC tvrdí, že postupuje v súlade s riadnym procesom a pomáha seychelskej ekonomike. Odmieta, že by developerský projekt na ostrove Assomption mohol narušiť prostredie atolu Aldabra, a tvrdí, že korytnačky sa v minulosti výstavbe dobre prispôsobili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet