Na hlavný obsah

Počet prípadov covidu opäť stúpa, odborníci zatiaľ nevidia dôvod na obavy

"V poslednej dobe máme pozvoľný nárast prípadov."

Počet prípadov covidu opäť stúpa, odborníci zatiaľ nevidia dôvod na obavy
Ilustračná snímka - Test na covid. Foto: TASR/dpa

Začiatok nového školského roka, jesenné obdobie a ochladenie priniesli so sebou zvýšený počet respiračných ochorení vrátane covidu. Zaznamenali to vedci, lekári či lekárnici. Hovoria, že aktuálne nie sú dôvody na obavy.

Nádcha, kýchanie, celková slabosť, bolesť hlavy a zvýšená teplota. To sú najčastejšie príznaky, s ktorými prichádzajú ľudia do lekární a ambulancií.

„V poslednej dobe máme pozvoľný nárast prípadov. Väčšinou ide o vírusové infekcie, máme nárast aj covidových infekcií, no ten priebeh býva už taký ľahší. Pacientom odporúčame, aby sa otestovali predtým, než prídu do ambulancie. Sú to infekcie, ktoré sú vysoko infekčné,“ hovorí všeobecná lekárka Silvia Masaryková.

Téme sa v relácii Správy z regiónov venovala redaktorka Barbora Žiačiková:

„Na trhu už existujú aj testy, ktoré vedia rozlíšiť, či je to vírus na chrípku, alebo na koronu. Tento test zaznamenáva aj tie nové subtypy,“ vysvetľuje vedúca lekárne Alžbeta Streharski.

Za minulý týždeň nahlásili viac ako 24-tisíc akútnych respiračných ochorení, čo je o takmer 30 percent viac ako v týždni predtým.

„V 36. kalendárnom týždni 2024 bolo v Epidemiologickom informačnom systéme nahlásených 216 prípadov ochorenia COVID-19. V predchádzajúcom kalendárnom týždni bolo do EPIS-u nahlásených 160 prípadov,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva.

Vírus sa začal objavovať aj v odpadových vodách.

„Ide o variant, ktorý je zaradený pod varianty, ktoré sú pod monitoringom Svetovou zdravotníckou organizáciou. Zatiaľ nie sú indície, že by mal spôsobovať nejaké závažnejšie ochorenie covid. Neradí sa, teda, medzi tie vírusy, ktoré spôsobujú u odborníkov obavy,“ popisuje molekulárny biológ Tomáš Szemes.

Rodičia majú nárok na ošetrovné

Sociálna poisťovňa pripomína, že nemocensky poistení rodičia, ktorí spĺňajú zákonné podmienky, si v prípade ochorenia dieťaťa môžu uplatniť ošetrovné, maximálne však 14 kalendárnych dní. Dá sa oň požiadať v dvoch prípadoch.

„Bud mi ochorie dieťa a potrebujem s ním ostať doma, alebo moje dieťa nie je choré, ale choré sú tie všetky deti okolo v škole a z tohto dôvodu je školské zariadenie uzatvorené,“ uvádza hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa v období od januára do júla mesačne vyplácala priemerne 19-tisíc dávok krátkodobého ošetrovného v priemernej výške takmer 170 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny