Na hlavný obsah

V Želiezovciach odkrývajú stredovekú osadu, podľa archeológov tadiaľ viedla obchodná cesta

Podarilo sa im nájsť aj miesto s pozostatkami kostola.

V Želiezovciach odkrývajú stredovekú osadu, podľa archeológov tadiaľ viedla obchodná cesta
V Želiezovciach odkrývajú stredovekú osadu. Foto: STVR

V Želiezovciach archeológovia odkrývajú stredovekú osadu a obchodnú cestu. Geofyzikálnym výskumom už predtým zachytili pohrebisko z doby laténskej a osídlenie od doby rímskej po stredovek. Podarilo sa im nájsť aj miesto s pozostatkami kostola z dvanásteho storočia.

Archeológ Marek Vojteček na poli v Želiezovciach pri našom príchode odkrýval piecky z desiateho až jedenásteho storočia. Hovorí, že pravdepodobne boli súčasťou nejakého výrobného objektu.

„Nemáme tu žiadnu pec, ktorá by dokladala nejaké železiarstvo alebo výrobu keramiky. Skôr ide o pece na prípravu potravín. V rohu objektu vidíme krásne zahĺbenú pec aj s kupolou,“ priblížil archeológ Marek Vojteček.

Predtým, ako archeológovia začali v polovici augusta kopať, preskúmali lokalitu magnetometriou.

„Predpokladáme, že tadiaľto viedla pravdepodobne dôležitá obchodná cesta. Zrejme tu bola aj mýtna stanica. Trasa sa spájala so Škandináviou. Je tu viacero nálezov, ktoré sa distribuovali práve z tejto oblasti,“ dodal archeológ Michal Cheben.

Archeologickému objavu v Želiezovciach sa v Správach z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

Polohu stavby zapísali nesprávne

Archeologický výskum základov zaniknutého kostola robil pred 90 rokmi historik Václav Mencl.

Sakrálnu stavbu, ktorú datoval do dvanásteho storočia, opäť zakryli zemou a do spisov jej polohu zapísali nesprávne. Miesto po rokoch pomohol nájsť želiezovský rodák, keď prišiel na to, že maďarský názov osady zle preložili.

„To je hrdosť celého regiónu a hrdosť celého Slovenska, keď sme niečo také objavili. Som tam našiel jeden fantastický predmet, byzantský náprsný kríž,“ vysvetlil želiezovský rodák Pavel Polka.

Archeológovia nachádzajú v lokalite viac kultúr. Upozorňujú, že najstaršie artefakty z tohto miesta pochádzajú už z doby kamennej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny