Na hlavný obsah

Taylor Swift vo voľbách verejne podporila Kamalu Harrisovú: Aký to môže mať vplyv na výsledok?

"Musím byť transparentná ohľadom svojich volebných plánov," hovorí speváčka.

Taylor Swift vo voľbách verejne podporila Kamalu Harrisovú: Aký to môže mať vplyv na výsledok?
Na snímke príspevok od Taylor Swift a Kamala Harissová. Foto: Instagram/taylorswift, TASR/AP

Krok, na ktorý médiá aj pozorovatelia dlho čakali s napätím – americká speváčka Taylor Swift na sociálnej sieti vyjadrila podporu demokratickej kandidátke na prezidentku Kamale Harrisovej. V príspevku ju označila za nadanú a rozvážnu líderku. Podľa viacerých médií tým poskytla demokratom bezkonkurenčnú podporu zo strany celebrít.

Popová hviezda Taylor Swift patrí medzi najúspešnejšie umelkyne súčasnosti. O jej úspechu svedčí viac ako 200 miliónov predaných albumov, 12 cien Grammy a pravdepodobne najziskovejšie turné všetkých čias The Eras Tour.

Podľa niektorých však Taylor Swift nie je len speváčka, ale aj silný hlas spoločenských zmien. Keď v roku 2018 na sociálnej sieti vyzvala fanúšikov, aby sa zaregistrovali k voľbám, za 24 hodín tak urobilo vyše 65-tisíc ľudí. Hoci vtedy priamo Joa Bidena nepodporila, teraz sa za demokratov postavila verejne.

„Nedávno som sa dozvedela, že umelá inteligencia vytvorila falošné správy o tom, že podporujem Donalda Trumpa, a on ich zverejnil na svojej stránke. Priviedlo ma to k záveru, že musím byť transparentná ohľadom svojich volebných plánov. Svoj hlas odovzdám Kamale Harrisovej a Timovi Walzovi,“ napísala Swift na sociálnej sieti, kde ju sleduje vyše 284 miliónov ľudí.

Speváčka sa okrem toho podpísala pod svoj príspevok ako „bezdetná žena s mačkou.“ Reagovala tým na urážky od Trumpovho kandidáta na viceprezidenta JD Vanca, ktorý v minulosti tvrdil, že kvôli demokratom vládnu Spojeným štátom „bezdetné ženy“.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka zahraničného spravodajstva Katarína Chovančáková:

Záleží na maličkostiach

Žiadna podpora zo strany celebrít nebola tak očakávaná ako tá od Taylor Swift. Predpokladá sa totiž, že výrazne zvýši volebnú účasť u mladých voličov. Amerikanista Kryštof Přemysl Kozák z Univerzity Karlovej v Prahe neočakáva, že by to výrazne zmenilo výsledok volieb. Súhlasí však s tým, že speváčka bude mať vplyv na mobilizáciu.

„Vyzerá to, že tie voľby budú veľmi tesné. Pravdepodobne sa budú rozhodovať v Pensylvánii a budú rozhodovať desiatky tisíc hlasov. Ak je ten súboj takto tesný, aj drobná maličkosť, ako napríklad Taylor Swift, alebo nevydarená debata, môže zohrať historicky veľmi dôležitú úlohu. Nemyslím si však, že by to nejako automaticky zabezpečilo víťazstvo Kamaly Harrisovej,“ hovorí.

Donald Trump už reagoval, že Taylor Swift pre svoje politické rozhodnutie stratí časť svojho hudobného publika. Počet jej sledovateľov na sociálnych sieťach však naopak vzrástol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál