Na hlavný obsah

Nováčik zo Žiliny pred štartom hlási: Máme len tie najvyššie ciele. Sme silnejší ako počas minulých rokov

Žilina sa vracia do extraligy po piatich rokoch.

Nováčik zo Žiliny pred štartom hlási: Máme len tie najvyššie ciele. Sme silnejší ako počas minulých rokov
Na snímke radosť hokejistov Žiliny z titulu v hokejovej Tipos SHL a zároveň z postupu do extraligy,

Žilinskí hokejisti trikrát v rade ovládli základnú časť Slovenskej hokejovej ligy, ale urobiť posledný krok a splniť hlavný cieľ, ktorým bol postup do extraligy, nedokázali. Prebiť si opäť cestu medzi najlepšie hokejové celky Slovenska sa im podarilo až na štvrtý pokus a nálepka nováčika bude v ročníku 2024/2025 patriť práve im.

Ich ciele medzi elitou však nebudú skromné. „Predchádzajúce sezóny nás naučili, že nech človek robí čokoľvek, musí si stanoviť víťazné ciele. Púšťať sa do niečoho len tak nemá zmysel. Máme len tie najvyššie ciele. Play-off je jedna z vízii, kde sa chceme prebojovať,“ priznáva v rozhovore pre spravodajský web STVR predseda predstavenstva Vlci Žilina František Skladaný.

S tlakom sa po minulých sezónach vedia vysporiadať

Už za pár hodín sa začína nový ročník extraligy. Je v klube a meste už cítiť hokejovú horúčku?

Nás, ktorí sme pri klube dennodenne, hokejová horúčka neopúšťa ani mimo sezónu, ale áno, je cítiť určitú radosť, že po tých rokoch sa nám to konečne podarilo a veľmi sa tešíme na štart extraligovej sezóny.

Ako vyzerajú vaše dni takto tesne pred štartom?

V prvom rade si musíme všetko odkontrolovať, aby sme boli prichystaní najmä zvnútra kabíny, aby bol tím a tréneri pripravení na odštartovanie sezóny a hlavný ukazovateľ, teda výkony na ľade, bolo vidieť. Potom sa zameriavame aj na organizačné veci, aby sme zabezpečili všetko, čo je potrebné. Všetko sa rieši v posledných chvíľach. Aj teraz, pár hodín pred prvým zápasom, sa dokončujú niektoré veci. Ja som sa v podstate nezastavil od konca minulej sezóny.

Ste nováčikom súťaže a navyše je pred vami aj storočnicová sezóna. Je cítiť o to väčší tlak, prípadne väčšiu motiváciu?

Ani nie. Netreba sa zamýšľať naraz nad desiatimi či dvadsiatimi vecami. Treba si určiť priority aj z časového hľadiska. Chystajú sa aj iné projekty, chystá sa veľké jubileum žilinského hokeja, ale teraz sa aktuálne sústredíme na štart extraligovej sezóny. Keď je všetko dobre zorganizované a určia sa priority, tak sa všetko stíha. Tlak necítime, musíme a vieme sa s ním po minulých sezónach vysporiadať. Tlak je len určitá výzva a treba nájsť cestu, ako jej vzdorovať. Verím, že všetko stihneme a všetko bude úspešné.

Hovoríte, že po minulých sezónach sa už viete lepšie vysporiadať s tlakom. Pomohlo vám pri chystaní na extraligu práve to, že postup neprišiel nečakane, ale pracovali ste na ňom dlhodobo?

Je to dvojsečné. Nie každá organizácia, ktorá má stanovený jasný cieľ, postup do extraligy, vydrží fungovať tri sezóny a pustí sa do štvrtej. Na hrane, či do toho ideme alebo nie, sme boli aj my. Osobne by som si sám asi neodpustil, keby sme do toho nešli. Či tie sezóny na niečo boli, uvidíme teraz, ale jednoznačne sme viac pripravení každým rokom. Každým rokom sa ľudia, ktorí pracujú v organizácii, posilnia. Z orientačnej a športovej stránky sme silnejší ako počas minulých rokov.

S akými ambíciami teda pôjdete do nováčikovskej sezóny?

Predchádzajúce sezóny nás naučili, že nech človek robí čokoľvek, musí si stanoviť víťazné ciele. Púšťať sa do niečoho len tak nemá zmysel. Máme len tie najvyššie ciele. Play-off je jedna z vízii, kde sa chceme prebojovať.

Súčasťou realizačného tímu Žiliny je aj mentálny kouč Peter Šagát, čo na Slovensku nebýva zvykom alebo sa o tom tak často nehovorí. Ako prebieha táto spolupráca? Prečo ste sa rozhodli obsadiť aj túto pozíciu?

Niekto to na našej úrovni vníma ako tabu, ale všade vo svete je to bežné. Nie je to nič nátlakové, nič nútené. Náš športový psychológ je hráčom k dispozícii, keď ho potrebujú hráči alebo my máme pocit, že ho niekto potrebuje. Táto spolupráca s hráčmi ho veľmi teší.

Zaradili sme ho do tímu minulý rok, keď sme sa naozaj pozerali do každého rohu a snažili sa zistiť, čo máme a čo ešte potrebujeme, aby sme nič nepodcenili. V dnešnej rýchlej dobe plnej technológií a informácií sa človek niekedy musí upokojiť, nájsť si kamaráta a správne sa nastaviť. Spolupracovali sme minulý rok a ideme s ním aj do tejto sezóny.

Extraligové ťaženie začnete doma proti Liptovskému Mikulášu, následne váš čaká vonku duel proti obhajcom titulu z Nitry. V treťom kole zas vycestujete na ľad lanského vicemajstra. Nasledovať bude súboj s dvomi slovenskými najúspešnejšími klubmi – Košicami a Slovanom. Čo hovoríte na takýto ostrý začiatok?

Vedeli sme o takomto začiatku a pripravovali sa na neho. Všetky začiatky sú ťažké a tímy sú vyrovnané. Nechystáme sa vyložene len na jeden zápas, všetko je to mikrocyklus následných zápasov v krátkom časovom slede. Tým, že sme nováčik extraligy, tak každý súper je našou výzvou. Nepozeral by som sa na to, že sa stretneme so zvučnými tímami. V prvej štvrtine je pre nás každý súper veľmi kvalitný a veľká výzva.

Dej bol správnou voľbou

Za kapitána si mužstvo zvolilo Rastislava Deja. Správna voľba?

Zvolil si ho tím, takže áno. Rasťa poznám osobne. Ešte počas športovej kariéry v Karlových Varoch som sa o Rasťa trocha staral, keď ho vytiahli z juniorky. Poznám ho dlho a sledoval jeho kariéru. Ak sa nemýlim, tak je najdlhšie hrajúci legionár v českej extralige. To, že tam tak dlho vydržal, samo o sebe niečo naznačuje o jeho charaktere a osobnostnej stránke. Vidím, ako pristupuje k dennodennej práci, tímu a ako mu záleží na nastavení celého kolektívu. Bol som veľmi rád, že si ho tím vybral za kapitána. Keby som mal vyberať ja, bol by jedným z top kandidátov na túto pozíciu.

Do Žiliny sa vám podarilo dostať brankára Connora LaCouveeho či obrancu Miguëla Tourignyho. Akú úlohu pri ich angažovaní zohral tréner Milan Bartovič, s ktorým pôsobili v minulosti v Trenčíne?  

Toto je niečo nové, na čo si ľudia, ktorí prídu z iných tímov k nám, musia zvyknúť. Veci sa tu robia v komunite. O všetkom komunikujeme a snažíme sa nájsť čo najlepšiu cestu, ako sa zlepšovať a posúvať. Keby Milan s týmito hráčmi odviedol zlú prácu, tak by sme ich do nášho tímu nevedeli dostať. Určité percento teda určite zohral aj hlavný tréner.

V tíme nechcú turistov

V mužstve ostalo slovenské jadro hráčov, ktorí extraligu vybojovali. Predstavili ste len štyri slovenské posily. V minulosti sa už ukázalo, že rozdiel medzi extraligou a prvou ligou je značný. Bude to na extraligu stačiť?

Posilnili nás najmä zahraniční hráči, ale aj slovenskí, ktorí majú skúsenosti zo slovenskej reprezentácie. Jadro z minulej sezóny je silné. Určite je to zmena v niektorých veciach ako rýchlosť, prístup či profesionalita. Aj vďaka hokejistom, ktorí už extraligu hrali, sa aj títo hráči počas prípravnej fázy neuveriteľne posunuli. Som rád, že sa nám jadro podarilo udržať. Samozrejme, nie každý nastúpi do každého zápasu. Vďaka víťaznej chémii, a tomu, čím si chalani v minulých sezónach prešli, sú veľmi silné osobnosti, ktoré v jednotlivých rolách pomôžu celému tímu k úspechu.

O legionároch sa hovorí, že sú tak trocha mačkou vo vreci. Vy ste podpísali až šiestich zahraničných hráčov, ktorí už majú skúsenosť s extraligou. Bol to váš zámer?

Pri podpisoch importoch je to risk – kultúrny šok či iné prostredie. Pri skautingu a podpisoch zahraničných hráčov som mal nastavený cieľ, aby minimálne 50 percent importov už pôsobilo v Európe alebo na Slovensku. Tak si o nich vieme pozisťovať veľa vecí.

Nechceme turistov. Myslím si, že ich nechce niekto. Veľa hráčov tu príde a hokej berú ľahkovážne. Jednou z našich priorít bolo priniesť hráčov, ktorí chcú kariérne a hokejovo rásť a odovzdajú u nás všetko.

Väčšina manažérov podpisuje hráčov už počas prebiehajúcej sezóny. To, že budete hrať extraligu, bolo isté až v polovici apríla. Do akej miery vám to sťažilo prácu?

Plná koncentrácia u nás bola na postup do extraligy. Niektorí hráči chceli čakať, niektorí nechceli alebo nemohli čakať. Bola to realita skautingu a športového manažmentu. Museli sme počkať až na záver sezóny. Trh so slovenskými hráčmi bol značne zredukovaný a bolo veľmi náročné priniesť nové slovenské posily. V tomto smere, čo sa týka slovenských hráčov, sme urobili maximum. Je pravda, že sme nemali benefit, že sme si hráčov mohli chystať už počas sezóny, pretože garantovať postup do extraligy sa nedalo.

František Skladaný
Na archívnej snímke František Skladaný.Foto: TASR/Jakub Kotian

Angažovanie Bartoviča nepovažujú za risk

Ako hlavného trénera ste angažovali Milana Bartoviča. Generálny manažér Spišskej Novej Vsi Richard Rapáč sa v jednom z rozhovorov vyjadril, že s ním už boli dohodnutí pred vami. Čo k tomu môžete povedať?

Spolu s celým kolektívnom sme sa plne sústredili na finále a postup do extraligy. Naše debaty ohľadne hráčov, asistenta trénera atď. sa začali riešiť až po našej sezóne. Vtedy som Milanovi zavolal, pretože som mal informáciu, že oficiálne ešte nebol nikde zaviazaný. Viem, že prebiehala komunikácia so Spišskou a Trenčínom. S Milanom sme potom mali viacero stretnutí. Napokon sme sa dohodli a podpísal zmluvu na pozíciu hlavného trénera u nás.

Prišlo následne k nejakej komunikácii so Spišskou Novou Vsou?

My sme šport, ktorý sa hrá v emóciách, takže si to potom niekedy prenášame aj do obchodnej stránky. Treba sa však vedieť vždy porozprávať. Všetko muselo byť vyjasnené pred oficiálnym podpisom. Všetko bolo s každým tímom dané na pravú mieru.

Milan Bartovič je mladým začínajúcim trénerom, pre ktorého bude Žilina prvým pôsobiskom. Nie je to pre nováčika trocha risk?

Vždy všetko vyzerá ako nejaký risk. Ľudia sa boja ísť do odvážnych vecí, ale podľa mňa to risk nie je. Milan je správna voľba. Stále na sebe pracuje, chce sa zlepšovať a posúva sa, čo je vidieť. Nie je na to sám, sme tu viacerí. Viem a verím, že to bola správna voľba a som rád, že práve my sme mu ako prví umožnili byť v pozícii hlavného trénera.

Ako sa vám s ním zatiaľ spolupracuje?

V každej organizácii to musí fungovať. Môžeme si poskákať po hlave, ale je dôležité si na konci dňa podať ruku a nájsť si k sebe cestu. Aj v konfliktných situáciách sa nájde najlepšia cesta a ego musí ísť bokom. Je pre mňa najdôležitejšie vybudovať a mať tu ľudí, s ktorými sa človek vie dohádať, ale potom prísť k záveru a najlepšiemu variantu. V tomto si zatiaľ vyhovujeme.

Dohodu majú s prvoligistami

Ako jediný extraligový tím ste sa prihlásili do Slovenského pohára. Prečo?

Účastníkom Slovenského pohára sme boli aj v minulých sezónach a máme s ním veľmi dobré skúsenosti. Pohár každým rokom napreduje. Myslím si, že je správna myšlienka odprezentovať Žilinu aj v druholigových tímoch a získať pre ňu nových fanúšikov a taktiež prilákať deti na hokej.

Hrať budete aj Kontinentálny pohár. Nebude toho na vás v nováčikovskej sezóne veľa?

Pre nás je fanúšik veľmi dôležitý. Keď sme prišli do Žiliny, začali sme pracovať so sto divákmi. Dnes máme priemernú návštevnosť 1700 až 2000 ľudí. Vieme, že fanúšikov treba baviť. Kontinentálny pohár je niečo, čo v Žiline ešte nebolo. Odprezentovali sme klub, mesto a dostali sme k organizácii semifinálovú skupinu.

Dôležitá bude šírka kádra. Niektorí hráči budú pôsobiť aj v prvej lige, ale máme ich stále k dispozícii. Rotácia hráčov v zápasoch bude a sily budú rozložené tak, aby prioritne boli zameraní na extraligovú sezónu.

Môžete už prezradiť, s ktorými prvoligovými tímami máte dohodu?

Oficiálnu farmu mať nebudeme. Vytvárali sme vzťahy s viacerými tímami. Konkrétne ešte nemôžem povedať s ktorými. Je korektné voči fanúšikom, aby sa to od nás dozvedeli ako prví.

Priestory pre divákov chcú skultúrniť

S extraligou súvisia aj podmienky, ktoré musí spĺňať zimný štadión. Na čom všetkom ste museli zapracovať?

Tým, že štadión privítal aj reprezentačné zápasy, tak už bol extraligový. Musíme však spĺňať normy, ktoré sa menia každý rok, ale k rapídnej prerábke sme nemuseli pristúpiť. Máme však v pláne, aby sme priestory pre diváka skultúrnili, na čom spolupracujeme s mestom.

Najvyššia súťaž je určite lákavejším produktom pre sponzorov. Pocítili ste po postupe aj výraznejší záujem z ich strany?

Je to komunita ľudí, ktorú sme budovali už počas prvej ligy. Boli pri nás, boli nám verní, fandili a neodklonili sa od nás ani po tretej sezóne, keď sme nepostúpili. Väčšina partnerov vytvorila takú komunitu, že boli radi, že môžu pôsobiť aj s navýšením, ktoré si extraliga vyžaduje.

A čo permanentky?

Našim cieľom je každý rok stúpať v predaji permanentiek. Nepríde to však z roka na rok. Hľadáme cestu, aby si fanúšik našiel identitu s našim klubom a sám potom prichádzal a tešil sa na naše zápasy. Tento rok je cítiť, že divák prišiel a kúpil si permanentku vo väčšom počte. Predaj sa ešte nezastavil, preto verím, že ešte pôjdeme hore.

Identitu a vzťah s fanúšikom sa snažíte budovať aj na sociálnych sieťach. Inšpirovať by sa vami mohlo viacero extraligových klubov, ktoré komunikácii prostredníctvom soc. sietí nevenujú výraznú pozornosť. Prečo ste sa rozhodli dbať aj na túto stránku?

V dnešnej dobe je to nevyhnutná súčasť každej organizácie, nielen tej športovej. Stačí sa pozrieť, kde sa pred a po kovide posunul e-commerce. Ľudia trávia veľa času na internete a sociálnych sieťach. Odprezentovať svoj produkt a posúvať ho ďalej prostredníctvom sociálnych sietí je správna cesta. Ukazuje sa, že je to smer, v ktorom treba rásť a používať ho. Marketing je na to prichystaný a je to jeden z dôležitejších kanálov, ktorý potrebujeme.

Na záver. Máte už aspoň približnú predstavu, o koľko viac vás bude stáť extraligová sezóna v porovnaní s prvoligovou?

Nechcem hádzať nejaké čísla. Jednoznačne, museli sme ísť hore. Keď sa to upokojí, tak si v klube sadneme aj k tomuto, pretože sa na to musíme pripraviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport