Na hlavný obsah

Slovensko sa chystá na výdatný dážď: V pozore sú hasiči, cestári aj železnice, nie na všetko sa však vedia pripraviť

Reagujú na výstrahy SHMÚ.

Slovensko sa chystá na výdatný dážď: V pozore sú hasiči, cestári aj železnice, nie na všetko sa však vedia pripraviť
Ilustračné snímky. Foto: STVR

Hydrometeorologické výstrahy, ktoré platia vo viacerých okresoch, dali do pozoru všetky záchranné zložky. Na niektoré hrozby sa hasiči vedia pripraviť dopredu, na iné nie. Výstrahy budú trvať až do pondelka (16. 9.).

„Reštartujú sa a skontrolujú agregáty, ktoré sa dlhšie nepoužívajú ako kalové čerpadlá, plávajúce čerpadlá. HaZZ je neustále pripravený na udalosti aj tým, že vykonáva odbornú prípravu s prostriedkami protipovodňovej služby. Štatisticky nám najviac vychádzajú popadané stromy prípadne vyliatie potokov či zatopené pivnice,“ uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiline Marek Langa.

Ako sa hasiči, cestári a ZSSK chystajú na nástrahy počasia zisťovala redaktorka Barbora Žiačiková a redaktori Martin Do a Marek Pivoluska:

Aj Banskobystrická regionálna správa ciest reaguje na výstrahy. V piatok (13. 9.), a počas víkendu zdvojnásobí počet pracovníkov. Kraj okrem upchatých priepustov vody môžu hroziť aj zosuvy pôdy zo strmých svahov, napríklad na horských priechodoch.

„Samozrejme máme aj iných zamestnancov k dispozícii, že by sa niečo vážne stalo. Ale títo budú mať vyslovene pohotovosť a budú pripravení okamžite zasiahnuť. V prípade, že by si situácia vyžiadala ešte náročnejšie zásahy, povoláme ešte bežných zamestnancov. Kto bude v dostupnej vzdialenosti príde do roboty rovnako ako ostatní,“ pokračoval predseda správy Martin Turčan.

Na aktuálnu situáciu reaguje aj železničný dopravca. Cestujúcich upozorňuje, že v nasledujúcich dňoch môžu byť meškania v železničnej doprave. Na niektorých úsekoch tratí môžu extrémne zrážky a vietor poškodiť železničnú infraštruktúru.

Železničiari sú v pohotovosti a pripravení reagovať na vzniknuté situácie. Cestujúcim odporúčajú, aby si najmä v prípade dlhších jázd pripravili zásoby jedla, tekutín a liekov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko