Na hlavný obsah

Pri ruskom útoku v Doneckej oblasti zahynuli traja pracovníci Červeného kríža. Ľuďom rozdávali pomôcky na kúrenie

Útoky odsúdilo viacero organizácií.

Pri ruskom útoku v Doneckej oblasti zahynuli traja pracovníci Červeného kríža. Ľuďom rozdávali pomôcky na kúrenie
Ilustračné foto - Slovenský Červený kríž. Foto: RTVS

Traja pracovníci Červeného kríža dnes prišli o život pri útoku, ktorý ruská armáda podnikla v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Medzinárodný výbor Červeného kríža útok odsúdil.

Podľa prokuratúry v tomto regióne, sa terčom ruského delostreleckého útoku stali nákladné autá humanitárnej misie Červeného kríža. Bolo to v dedine Viroljubivka, ktorá sa nachádza v blízkosti frontovej línie. Pracovníci organizácie do nej prišli, aby ľuďom rozdali brikety na vykurovanie domácností. Dvaja pracovníci tiež utrpeli zranenia. Prokuratúra prípad vyšetruje.

„Útoky na pracovníkov Červeného kríža čo najdôraznejšie odsudzujem. Je neprijateľné, aby ostreľovanie zasiahlo miesta pre distribúciu pomoci,“ povedala predsedníčka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaricová Eggerová.

„V tejto vojne je všetko úplne jasné: Rusko prináša zlo, Ukrajina chráni životy. Len spoločne môže svet donútiť Rusko, aby s týmto terorom prestalo,“ napísal na svojom telegramovom účte Zelenskyj.

Rusko sa k slovám Zelenského nevyjadrilo. Informácie, ktoré zverejňujú bojujúce strany, nemožno priamo nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet