Na hlavný obsah

Overovňa: Výročie teroristického útoku z 11. septembra prinieslo ďalšiu vlnu konšpirácií. Prečo sa oceľová konštrukcia nemusela roztaviť?

Konkrétne ide o spochybňovanie pádu veže WTC7.

Overovňa: Výročie teroristického útoku z 11. septembra prinieslo ďalšiu vlnu konšpirácií. Prečo sa oceľová konštrukcia nemusela roztaviť?
Archívna snímka útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku z 11. septembra 2001. Foto: ČTK/imago stock&people/Chris Trotman/DUOMO/PCN via www.imago-images.de

Výročie teroristického útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku, ktoré sme si pripomenuli v stredu 11. septembra, so sebou prinieslo ďalšiu vlnu konšpirácií.

Aj 23 rokov od incidentu sú dezinformácie o páde dvojičiek stále populárne. V relácii Overovňa, ktorú spolu s technologickým novinárom Martinom Hodásom z projektu Na druhom brehu pripravila redaktorka Petra Strižková, sme sa pozreli na to, aké hoaxy sa šíria tento rok.

„V téme sa neobjavilo nič nové. Sú to stále tie isté, stokrát vyvrátené a vysvetlené tvrdenia o tom, ako lietadlá nemohli zhodiť také veľké budovy, ako budovy padali k zemi príliš rýchlo a muselo ísť o riadenú detonáciu, ako trosky lietali príliš ďaleko, a podobne,“ hovorí Hodás.

Konkrétnym argumentom, ktorý bol v posledných dňoch populárny, je spochybňovanie pádu veže WTC7. Tá sa nachádzala v bezprostrednej blízkosti dvojičiek. Konšpirátori na internete argumentujú tým, že do nej žiadne lietadlo nenarazilo, ale napriek tomu spadla.

„Zrútenie WTC7 spôsobil sedemhodinový požiar v kombinácii s atypickou konštrukciou, keďže jej základy boli postavené okolo stanice elektrickej infraštruktúry. Už od začiatku rátali s tým, že nad stanicou bude stáť veľká budova. Nakoniec však bola WTC7 väčšia, ako pôvodne plánovali. To si vyžiadalo viacero špecifických riešení pre vykompenzovanie statických požiadaviek konštrukcie,“ vysvetľuje Hodás

Z dôvodu dlhotrvajúceho požiaru, poškodenia požiarneho systému a neskoršieho zásahu zložiek došlo k zlyhaniu hlavnej nosnej konštrukcie. Tá viac váhu budovy nedokázala uniesť.

Stačilo, že oceľ oslabla

Medzi množstvom konšpirácií o páde dvojičiek svieti aj jedna, ktorá hovorí, že oceľ má vyšší bod tavenia ako teplota horenia leteckého paliva, a teda že lietadlo nemohlo spôsobiť skazu mrakodrapov.

Hodás vysvetľuje, že teória vychádza z toho, že teplota horenia leteckého paliva je menšia ako tisíc stupňov Celzia, zatiaľ čo oceľ sa taví na úrovni okolo 1 400 stupňov Celzia.

„Avšak aj tu je vysvetlenie pomerne jednoduché. Nie je potrebné, aby sa oceľ úplne roztavila. Zahriatie oceľovej konštrukcie už len na 600 stupňov spôsobí, že oceľ oslabne zhruba na polovicu. Predstavte si to, ako keď varíte špagety v hrnci. Keď ich uvaríte, tak síce držia pokope, nerozpadnú sa, no ani nedržia pôvodný tvar. Takže keď sa z oceľových nosníkov stanú takéto špagety, je pochopiteľné, že neudržia váhu mrakodrapov, ktoré patrili medzi najväčšie v New Yorku,“ približuje technologický novinár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet