Na hlavný obsah

Potravinári odmietajú zvyšovanie DPH na potraviny: Ceny výrazne zaťažia slovenské domácnosti

Zasiahnutí budú najmä nízkopríjmoví obyvatelia.

Potravinári odmietajú zvyšovanie DPH na potraviny: Ceny výrazne zaťažia slovenské domácnosti
Na ilustračnej snímke žena drží v rukách eurové bankovky nad nákupom. Foto: TASR/DPA

Potravinárska komora Slovenska (PKS) varuje pred zvyšovaním dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny. Hovoria o nej koaliční politici v rámci konsolidácie verejných financií. Pripúšťajú tiež možnosť zvyšovania sadzby DPH.

Podľa PKS síce prebieha diskusia o ďalšom znížení DPH na základné potraviny, avšak veľké množstvo potravín v súčasnosti zníženej sadzbe DPH nepodlieha. Komora preto upozornila, že potenciálne zvýšenie základnej sadzby DPH by znamenalo výrazné navýšenie výdavkov domácností.

„Bez toho, aby vláda SR predstavila opatrenia ako jeden koncepčný balík, pristúpila k opatreniam, ktoré zasiahnu bežného spotrebiteľa vo forme zvýšenia spotrebných daní a zavedenia novej dane na potraviny,“ uviedla Jana Venhartová, riaditeľka PKS.

„Nová daň zo sladených nealkoholických nápojov, schválená tento týždeň parlamentom, už potravinárov zaťaží dodatočnými 80 až 100 miliónmi eur. Predpokladá sa, že až 80 percent tejto dane bude prenesených do cien za tieto nápoje,“ pokračuje Venhartová.

Komora tiež vyjadrila obavu, že medzi ďalšie možné konsolidačné opatrenia by, podľa verejných vyjadrení koaličných politikov, mohlo patriť aj zvýšenie sadzby DPH.

Venhartová spresnila, že aktuálne sa znížená 10 percentná DPH uplatňuje len na veľmi úzky okruh základných potravín, ako sú čerstvé mäso, mlieko, niektoré mliečne výrobky, čerstvé ovocie a zelenina či základný chlieb a pečivo. Na syry, tvaroh, mäsové výrobky, ostatné pekárenské výrobky či minerálnu vodu sa znížená sadzba nevzťahuje.

Najvyššie ceny v rámci krajín V4

Podľa riaditeľky PKS, by preto zvýšenie sadzby DPH na tieto potraviny zvýšilo ceny potravín a navýšilo výdavky domácností. Podľa nej sú však už teraz ceny potravín na Slovensku najvyššie v rámci krajín V4.

„Odmietame ďalšie zdanenie potravín a žiadame, aby boli všetky potraviny vyňaté zo zvyšovania sadzby DPH. Na veľké množstvo potravín, ktoré spotrebitelia nakupujú každý deň, sa znížená sadzba DPH neuplatňuje, a teda sa nedá povedať, že by zvýšenie DPH zasiahlo len tovary, ktoré si spotrebiteľ kúpi raz za štyri roky,“ uviedol prezident PKS Daniel Poturnay.

Dodal tiež, že podľa európskych štatistík patria výdavky domácností na potraviny na Slovensku medzi najvyššie v rámci celej Európskej únie. Zvýšenie DPH na potraviny by preto túto situáciu ešte zhoršilo a dotklo sa najmä nízkopríjmových skupín obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika