Na hlavný obsah

Ministri EÚ bojkotujú Maďarsko: Neformálneho zasadnutia v Budapešti sa zúčastní len tretina z nich

Bojkot začal po tom, keď Viktor Orbán odcestoval do Moskvy na stretnutie s Vladimirom Putinom.

Ministri EÚ bojkotujú Maďarsko: Neformálneho zasadnutia v Budapešti sa zúčastní len tretina z nich
Na ilustračnej snímke budova maďarského parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V Budapešti sa začína dvojdňové neformálne zasadnutie ministrov hospodárstva a financií členských štátov Európskej únie. Do metropoly Maďarska, príde len tretina európskych ministrov. Ostatní predsedajúcu krajinu Rady EÚ stále bojkotujú.

Slovensko, Taliansko, Slovinsko, Chorvátsko, Malta, Cyprus, Belgicko, Bulharsko a Luxembursko. Tieto krajiny pošlú ministrov do Budapešti. Spolu s Maďarmi ich bude desať. Európska 27 tak nebude ani zďaleka kompletná.

Aj keď ide len o neformálne stretnutia ministrov, Maďarsko je ako predsedajúci štát Rady Európskej únie zodpovedný za ich organizáciu. Viaceré Európske krajiny sa rozhodli bojkotovať stretnutia v Budapešti po tom, keď maďarský premiér Viktor Orbán odcestoval do Moskvy na stretnutie s Vladimirom Putinom. Viktor Orbán túto cestu označil za mierovú misiu. Niektoré členské štáty sa od týchto výrokov snažia čo najviac dištancovať.

„Myslím si, že je to reakcia na vonkajšiu aktivitu Maďarska, ktoré sa niekedy nevie prispôsobiť európskemu rámcu,“ uviedol námestník ministra vnútra Litvy Arnoldas Abramavičius.

Bojkotu maďarského predsedníctva Rady EÚ sa v Správach venoval redaktor Filip Jackuliak:

Oficiálny bojkot oznámili Litva, Švédsko, Dánsko, Fínsko, Estónsko a Lotyšsko. Ostatné členské krajiny uviedli rôzne dôvody, prečo sa na stretnutiach nezúčastnia. Šéfovia rezortov sa odvolávajú na rokovania na národnej úrovni alebo tvrdia, že pre nízku účasť ministrov nie sú v Budapešti možné seriózne diskusie.

Bojkot zasadnutí v Budapešti oznámila aj Európska komisia. Pod vedením predsedníčky Ursuly von der Leyenovej tiež odkázala, že na rokovaniach sa nezúčastní ani žiadny eurokomisár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet