Na hlavný obsah

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Šojgu navštívil Severnú Kóreu, rokoval s Kimom

Šojgu Severnú Kóreu navštívil v kritickej dobe vojny na Ukrajine.

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Šojgu navštívil Severnú Kóreu, rokoval s Kimom
Na snímke tajomník ruskej bezpečnostnej rady Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady a exminister obrany Sergej Šojgu v piatok (13. 9.) navštívil Pchjongjang, kde okrem iného rokoval so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Šojgu Severnú Kóreu navštívil v kritickej dobe vojny na Ukrajine. KĽDR podľa tvrdenia Spojených štátov dodáva zbrane Rusku, píše agentúra Reuters.

„V rámci existujúceho strategického dialógu medzi našimi krajinami sme si s kórejskými kolegami vymenili názory na širokú škálu otázok bilaterálnej a medzinárodnej agendy,“ cituje TASS z vyhlásenia ruskej Bezpečnostnej rady.

Stretnutie sa uskutočnilo vo „veľmi dôvernom a priateľskom duchu“, píšu ruské médiá, ďalšie podrobnosti zo stretnutia ale nepriniesli.

Chcú posilňovať vojenské vzťahy

Spojené štáty a ich spojenci momentálne zvažujú, či Ukrajine povolia použiť Západom dodané rakety dlhého doletu k úderom hlboko na ruské územie. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (12. 9.) vyhlásil, že ak by sa tak stalo, Západ by bojoval priamo s Ruskom.

Moskva a Pchjongjang už skôr sľúbili posilniť vzájomné vojenské vzťahy, ktoré prekvitajú od ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022. Odmietajú ale obvinenia zo strany USA či Južnej Kórey, podľa ktorých sa KĽDR podieľa na ruskom vojnovom úsilí dodávkami munície a balistických rakiet.

Severnú Kóreu tento rok v júni navštívil aj Putin, ktorý predtým Kima privítal na ruskom Ďalekom východe. Šojgu bol do tohtoročného mája ruským ministrom obrany, Putin ho však po svojom znovuzvolení odvolal a vymenoval za nového tajomníka svojej bezpečnostnej rady.

Ako nového šéfa obrany Putin vybral uznávaného ekonóma Andreja Belousova, od ktorého si Kremeľ sľubuje efektívnejšie riadenie obrovských výdavkov na vojnu a očistenie rezortu od prípadov sprenevery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet