Na hlavný obsah

Nebezpečný rak červený ohrozuje slovenské rieky: Ochranári proti nemu bojujú už druhý rok

Invazívny druh pochádza z oblasti severného Mexika.

Nebezpečný rak červený ohrozuje slovenské rieky: Ochranári proti nemu bojujú už druhý rok
Na snímke rak. Foto: STVR

Už druhý rok ochranári bojujú s rakom červeným. Nebezpečný druh ohrozuje iných živočíchov prenášaním račieho moru. Pri rozsiahlom odchyte v Turčianskych Tepliciach pomáhalo dvadsať ochranárov, študenti aj výskumníci zo zahraničia.

Rak červený pochádza z oblasti severného Mexika. “Pred pár rokmi sa choval na Slovensku ako akvaristický druh. Je pravdepodobné, že unikol do prírody takýmto spôsobom,“ uviedla zoologička NP Veľká Fatra Stanislava Pekárová.

V tejto lokalite sa vyskytujú termálne pramene. Podľa ochranárov vytvárajú ideálne podmienky na rozmnožovanie rakov aj v zimnom období.

“Pomerne rýchlo sa šíri, má veľmi vysokú reprodukčnú schopnosť. To znamená, že dokáže za relatívne krátky čas zvýšiť svoju populáciu niekoľkonásobne a tým je vlastne ohrozením pre naše pôvodné druhy rakov,“ ozrejmila Pekárová.

Rak červený zároveň prenáša račí mor, proti ktorému je sám imúnny. Ochranári sa preto snažia tento druh z potokov vyzbierať.

”Momentálne sa zasypáva potok nehaseným vápnom. Predtým prišlo k odvodneniu potoka a týmto nehaseným vápnom chceme dosiahnuť to, aby sa tie raky lepšie chytali a vyliezali zo svojich priestorov,“ informovala PR manažérka NP Veľká Fatra Veronika Šimková.

Boju s invazívnym rakom červeným sa v Správach venoval redaktor Dominik Veľas:

“Za rok monitoringu a nejakého sledovania týchto rakov na našej lokalite už máme odchytených desaťtisíce jedincov. Našou snahou je tieto raky udržať na tejto lokalite, aby sa ďalej nešírili po prúde,“ povedala Pekárová

Podklad pre výskum študentov

Zbieranie invazívnych rakov je podkladom aj pre výskum študentov a vedcov z Juhočeskej univerzity.

“Dlhodobo sa zaoberáme výskumom rakov. Máme jednu z najvýznamnejších skupín, čo sa rakmi zaoberá. Naše výsledky sú aj publikované a teraz zbierame ďalšie dáta, pretože tá lokalita tu je naozaj unikátna,“ prezradil docent Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach Antonín Kouba.

“Približne zisťujeme štruktúru tejto populácie, koľko je samcov, samíc, či majú mladé, či majú vajíčka. Vieme približne zistiť ako sú staré. Takto môžeme zisťovať, či populácia naozaj klesá,“ opísal študent Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach Alex Pavlinců.

Na základe ročného monitoringu a zberu ochranári zaznamenali tento invazívny druh na trojkilometrovom úseku. Podľa výskumníkov počet jedincov v porovnaní s minulým rokom výrazne klesá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko