Na hlavný obsah

Na terénnom aute usmrtil dvoch hasičov na bicykloch. Ich kolega, ktorý to prežil, vypovedal na súde

Podnikateľ zrazil hasičov svojim terénnym vozidlom.

Na terénnom aute usmrtil dvoch hasičov na bicykloch. Ich kolega, ktorý to prežil, vypovedal na súde
Na snímke vpravo obžalovaný podnikateľ. Foto: STVR

Na Okresnom súde vo Zvolene v piatok (13. 9.) pokračovalo pojednávanie vo veci usmrtenia dvoch hasičov. Tých mal počas cyklotúry s ďalšími kolegami zraziť zvolenský podnikateľ svojim terénnym vozidlom, pričom mal viackrát porušiť dopravné predpisy. V prípade, že ho súd uzná vinným, mu hrozí trest štyri až desať rokov odňatia slobody.

Tragická nehoda sa stala pred dvoma rokmi pri obci Sása v okrese Zvolen. Obžalovaný podnikateľ išiel autom po úzkej ceste, kde zrazil dvoch oprotiidúcich cyklistov. Obaja muži, ktorí boli profesionálnymi hasičmi, zraneniam na mieste podľahli. Počas pojednávania vypovedal ich kolega, ktorý bol v čase nehody nablízku.

„Vracal som sa naspäť myšlienkami k udalosti, ktoré boli vtedy, takže došlo mi to aj tak ľúto a je to pre mňa citlivá záležitosť a dúfam, že to dopadne všetko dobre v prospech poškodených a aj zosnulých,“ povedal svedok dopravnej nehody Michal Navara.

Ako postupuje prípad dvoch zrazených hasičov zisťoval v Správach redaktor Lukáš Urbašík:

Obhajoba ešte v apríli tohto roka predložila súdu vlastný posudok znalca z odboru cestnej dopravy, ktorý sa má líšiť od toho, ktorý vzišiel z prípravného konania.

„Myslím, že aj týmto výsluchom je čiastočne vyvrátené tvrdenie obhajoby o spôsobe jazdy cyklistov, ale samozrejme počkáme si aj na výsluch znalca, ktorý sa vyjadrí k svojim záverom znaleckého posudku. Myslím si, že to je alfa a omega vyhodnotenia tejto dopravnej nehody,“ skonštatoval splnomocnenec poškodených Ivan Javor.

Okrem preživšieho nehody v piatok na súde vypovedala aj bývalá priateľka obžalovaného a jeho bývalý spolupracovník. Obhajca označil vypočúvanie osôb, ktoré pri dopravnej nehode neboli, za zbytočné.

„Najmä jedna osoba, ktorú nebudem menovať, bola vypočúvaná podľa môjho názoru účelovo, aby vykreslila osobu obžalovaného vyslovene neobjektívne, na základe skutočností, ktoré viaznu v iných sporoch, ktoré táto osoba vedie s obžalovaným,“ povedal obhajca Ľubomír Hreždovič.

Pojednávanie bude pokračovať trinásteho januára budúceho roku, keď bude vypovedať súdny znalec z odboru dopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko