Na hlavný obsah

Daň z finančných transakcií vzbudzuje obavy. Premiér tvrdí, že ju budú platiť firmy a banky. Odborníci upozorňujú, že ju pocítia aj občania

Vláda si od opatrenia sľubuje viac peňazí do štátneho rozpočtu.

Daň z finančných transakcií vzbudzuje obavy. Premiér tvrdí, že ju budú platiť firmy a banky. Odborníci upozorňujú, že ju pocítia aj občania
V strede premiér Robert Fico, napravo minister financií Ladislav Kamenický a vpravo minister zahraničia Juraj Blanár. Foto: STVR

Avizovaná daň z finančných transakcií vzbudzuje obavy. Podľa slov premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ju budú platiť firmy a banky. Vláda si od opatrenia sľubuje viac peňazí do štátneho rozpočtu. Odborníci a zamestnávatelia však upozorňujú na problémy, ktoré táto daň môže priniesť.

Daň z finančných transakcií majú aj v susednom Maďarsku. Z každej transakcie sa platí daň vo výške tri desatiny percenta, maximálne do výšky 25 eur za jednu platbu. Na rozdiel od Maďarska ju na Slovensku budú platiť len firmy a banky.

„Nedá sa očakávať že by celú tú daň znášali podnikatelia na úkor svojich ziskov, alebo banky na úkor svojich ziskov. Vždy nejakú svoju časť prenesú na iných a to v konečnom dôsledku budú domácnosti, ktoré pocítia infláciu,“ upozorňuje ekonóm SAV Viliam Páleník.

Premiér Fico odmieta, že by konsolidačné opatrenia mali ohroziť životný štandard ľudí. Novú daň obhajuje aj tým, že chce znížiť DPH na potraviny.

Dani z finančných transakcií sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Boris Novotňák:

„Ja som už viackrát avizoval, že hovoríme aj o znižovaní DPH na potraviny. To sa potom musí niečím vykompenzovať. Samozrejme, že hovoríme o už opakovanej dani z finančných transakcii, ale len výlučne pre právnické osoby,“ uviedol premiér.

Zamestnávatelia okrem rizika zdražovania poukazujú aj na zhoršenie podnikateľského prostredia. Obávajú sa najmä nárastu nákladov.

„Z tohto dôvodu sa našim domácim firmám bude oveľa náročnejšie podnikať, ich ziskovosť bude negatívne zasiahnutá. Takisto zahraničné firmy si niekoľkokrát rozmyslia, či na Slovensko prídu podnikať,“ vyhlásil hlavný ekonóm RÚZ Alexander Karšay.

Efektívny výber dane

Na detaily návrhu sme sa pýtali aj ministerstva financií. Chceli sme vedieť, ktorých podnikateľov by sa mala nová daň týkať.

„Ministerstvo financií SR už dlhodobo pripomína, že nebude komentovať žiadne návrhy, plány ani úvahy, kým nebude predstavená dohoda na úrovni koalície. Dovtedy by sme neradi podporovali akékoľvek šírenie špekulácií,“ uviedol rezort v stanovisku.

Pozitívom takéhoto návrhu je podľa ekonóma to, že výber novej dane bude efektívnejší. Je to preto, že daň sa vyberá na základe peňažných transakcií priamo od firiem. Na druhej strane však môže motivovať viac používať hotovosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika