Na hlavný obsah

Situácia je vážna aj v Nemecku: Hladina Labe v Drážďanoch stúpa, v Bavorsku sa vyliali prvé potoky z brehov

Žiadne veľké škody zatiaľ obce nehlásia.

Situácia je vážna aj v Nemecku: Hladina Labe v Drážďanoch stúpa, v Bavorsku sa vyliali prvé potoky z brehov
V nemeckom Bavorsku sa vyliali prvé potoky a riečky z korýt. Foto: LENNART PREISS/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Profimedia

Hladina Labe v Drážďanoch ďalej stúpa, v sobotu (14. 9.) okolo 14:00 dosahovala 3,19 metra. Bežný stav je medzi 1,5 až dvoma metrami. Vyplýva to z informácií saského povodňového centra.

Prvé časti mosta Carolabrücke, ktorý sa zrútil v noci na stredu (11. 9.), sú od rána pod vodou, informoval web denníka Sächsische Zeitung. Trosky na súši sa hasiči snažia ďalej odstrániť, hotoví chcú byť do večera. Na väčšine územia Nemecka je teraz jasno, prší len v častiach Saska a na juhovýchode Bavorska. V bavorských Alpách sneží.

Búracie práce na moste Carolabrücke podľa ranného vyhlásenia hovorcu drážďanských hasičov Michaela Klahreho idú hladko. „Darí sa nám postupovať naozaj dobre,“ povedal na tlačovej konferencii.

„Dnes večer budeme môcť práce zatiaľ ukončiť,“ dodal neskôr. Na nábreží pri drážďanskom Novom Meste na pravom brehu Labe by potom nemali zostať žiadne trosky, aby sa voda mohla prípadne voľne rozliať a zvyšky mosta nepredstavovali bariéru.

Sasko čaká povodňovú vlnu z Česka

Most Carolabrücke, jedna z najvýznamnejších dopravných tepien v saskej metropole, sa skladal z troch častí označených A, B a C. Po častiach A a B jazdili automobily, na časti C boli električkové koľaje a chodník. V stredu sa nečakane zrútil asi stometrový úsek mostnej časti C.

V piatok (13. 9.) sa potom pri demolácii zrútila ďalšia časť úseku C. Práve trosky druhého úseku, ktoré nespadli do Labe, ale na zem, sa snažia teraz hasiči odstrániť. Na mieste sú pripravené pomôcť aj dva vyslobodzovacie tanky.

Technici z drážďanskej správy ciest odobrali z mostných častí A a B vzorky, aby zistili, či tiež nie sú poškodené. Podľa riaditeľky úradu Simone Prüferovej budú výsledky známe do dvoch týždňov. Potom bude podľa nej jasné, či bude možné časti mosta používať, alebo či pripadá do úvahy len jeho úplné zbúranie.

V nedeľu sa v Sasku čaká povodňová vlna, ktorá má prísť po Labe z Česka. Podľa terajších informácií pozemského povodňového centra by mohlo Labe dosiahnuť prvý povodňový stupeň v sobotu večer na vodočte v Schöne na hranici s Českom, v nedeľu ráno už podobne zvýšená hladina bude v Drážďanoch.

Kulminácia sa teraz na saských meracích staniciach čaká od stredy do štvrtka budúceho týždňa. René Herold z drážďanského úradu pre životné prostredie uviedol, že očakáva kulmináciu na piatich metroch. Trosky mosta v koryte Labe, ktoré teraz nemožno vyzdvihnúť, podľa neho ale podľa súčasných prepočtov nebudú mať na výšku hladiny žiadny vplyv.

V Sasku dnes prší len v niektorých častiach, aj tam by mal ale dážď počas dňa ustať. Znovu by malo začať pršať v nedeľu. Hrozbu povodní tak pre túto východonemeckú spolkovú krajinu predstavuje predovšetkým voda, ktorá príde po Labi a Lužickej Nise z Česka.

Vyliali sa prvé potoky

Na juhovýchode Bavorska, predovšetkým pri hraniciach s Českom a Rakúskom, sa medzičasom podľa miestnych médií vyliali prvé potoky a riečky z brehov. Žiadne veľké škody zatiaľ obce nehlásia. Väčšinou zaplavilo cesty, niekde pivnice.

„V Bavorsku ale pršať zďaleka neprestalo,“ varoval Marco Manitta z Nemeckej meteorologickej služby (DWD). Podľa Manittu sú doteraz následky výdatných zrážok v Bavorsku relatívne malé aj preto, že časť zrážok zostala v podobe snehu na horách.

Snežiť by mohlo už od tisíc metrov nad morom. Meteorológovia podľa Bavorského rozhlasu hovoria v tejto súvislosti o „výraznom nástupe zimy“, ktorý je podľa nich pre toto ročné obdobie „trochu neobvyklý“.

Pršať v juhovýchodnom Bavorsku podľa terajších predpovedí prestane najskôr v stredu (18. 9.). Na záplavy sa preto pripravuje okrem iného mesto Pasov, v ktorom sa stekajú Dunaj, Inn a Ilz zvádzajúce vodu z dažďom postihnutých oblastí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet