Na hlavný obsah

Kaštieľ v Stupave pripomína ostrov, o klientov domova sociálnych služieb sa starajú hasiči na člne

Voda zaliala aj budovu obecného úradu a viaceré ulice.

Kaštieľ v Stupave pripomína ostrov, o klientov domova sociálnych služieb sa starajú hasiči na člne
Zaplavený kaštieľsky park v Stupave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili aj viaceré mestá v povodí rieky Morava. V Stupave zaplavili miestne potoky viaceré ulice, zaplavený je aj domov sociálnych služieb a radnica.

Situácia v Stupave sa rapídne zhoršila v priebehu noci. Ešte v sobotu sa dalo do kaštieľa v Stupave dostať suchou nohou. Budova, ktorá slúži ako domov sociálnych služieb, teraz skôr pripomína ostrov. Spodné poschodie, kde je aj kuchyňa, je kompletne pod vodou. O jedlo a potreby 166 klientov sa starajú hasiči na člne.

Situácii v Stupave a Lozorne sme sa venovali v Správach:

„Zároveň sú tam zamestnanci ktorí od včera od poobednajšej a večernej zmeny neboli vystriedaní. Ale teraz pracujeme na tom, aby sme ich vystriedali a takisto na tých člnoch dopravujeme zamestnancov. Vládne tam dobrá a pokojná atmosféra klienti prijali na svoje izby hostí z prízemia ktorým vytopilo izby,“ priblížil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS).

Prípravy na evakuáciu

Voda zaliala aj budovu obecného úradu a viaceré ulice. Stupavčania preto už od rána vytvárali ochranné bariéry z piesku. K prudkému dažďu sa pridala aj voda z Malých Karpát.

„Pripravuje sa evakuácia, ktorá sa nedá vylúčiť, zatiaľ by sme chceli občanov vyzvať aby zostávali doma, a aby nechodili zbytočne pokiaľ to nie je nutné mimo a aby si pripravili evakuačnú batožinu,“ informoval primátor mesta Stupava Peter Novisedlák.

Podobnú situáciu riešia aj v susednom Lozorne, kde miestna priehrada dosiahla maximum a hrozí, že sa vyleje do potoka. V ohrození je jedna ulica. Podľa starostu ešte nie je dôvod na evakuáciu.

„Ľudia, čo sú v blízkosti koryta, nech sa pripravia na to, že je možné, že sa koryto alebo potok vybreží,“ upozornil starosta obce Lozorno Ľuboš Tvrdoň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny