Na hlavný obsah

Streľbu v blízkosti Donalda Trumpa vyšetruje FBI ako pokus o atentát

Strieľalo sa blízko golfového klubu exprezidenta USA.

Streľbu v blízkosti Donalda Trumpa vyšetruje FBI ako pokus o atentát
Na snímke exprezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Nedeľňajší (15. 9.) incident so streľbou v blízkosti golfového klubu patriaceho Donaldovi Trumpovi vo West Palm Beach na Floride vyšetruje Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ako pokus o atentát na tohto bývalého amerického prezidenta. Informovali o tom svetové agentúry.

Predstavitelia FBI a miestnej polície na popoludňajšej tlačovej konferencii uviedli, že agenti Tajnej služby USA (USSS), ktorá je zodpovedná za bezpečnosť súčasných i bývalých amerických prezidentov, zbadali v kríkoch neďaleko hranice golfového ihriska, kde sa nachádzal Trump, hlaveň pušky.

Týmto smerom okolo 13.30 h miestneho času (19.30 h SELČ) vystrelili najmenej štyrikrát. Osoba následne odhodila zbraň, dva ruksaky a ďalšie veci a z miesta ušla na čiernom nissane.

Svedkovi sa vozidlo aj s evidenčným číslom podarilo odfotografovať. Auto s podozrivým, neskôr podľa televízie NBC News identifikovaným ako 58-ročný Ryan Wesley Routh, polícia následne zadržala na diaľnici I-95 v susednom okrese Martin County.

Podľa Rica Bradshawa, šerifa okresu Palm Beach, bol ozbrojený muž spozorovaný asi 365 – 460 metrov od miesta, kde Trump v tom čase hral golf. Na mieste, kde sa nachádzal podozrivý, sa okrem ruksakov našla aj puška AK-47 s ďalekohľadom a videokamera GoPro. Bezprostredne nebolo známe, či strieľal aj podozrivý.

Trumpova kampaň už skôr uviedla, že republikánsky prezidentský kandidát je v bezpečí. Potvrdil to aj samotný Trump v e-maili svojim priaznivcom, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters. Po incidente sa vrátil do svojho sídla Mar-a-Lago, nachádzajúceho sa neďaleko golfového ihriska.

Trump bol ľahko zranený 13. júla počas predvolebného zhromaždenia v Pensylvánii. Guľka mu vtedy zasiahla ucho. Strelca, identifikovaného ako 20-ročný Thomas Crooks, usmrtil ostreľovač USSS. Prvý atentát na amerického prezidenta alebo kandidáta na šéfa Bieleho domz za viac ako štyri desaťročia prinútil Kimberly Cheatleovú odstúpiť z funkcie riaditeľky USSS.

Streľbe v blízkosti bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa sa v Správach :24 venoval redaktor Slovenskej televízie Martin Rajec:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet