Na hlavný obsah

Výkyvy počasia sú šokom pre každý organizmus, tvrdí lekár: Horšie ich znášajú najmä meteosenzitívni ľudia

Poradil, ako si v prípade ťažkostí pomôcť.

Výkyvy počasia sú šokom pre každý organizmus, tvrdí lekár: Horšie ich znášajú najmä meteosenzitívni ľudia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Počas uplynulého týždňa sme pocítili výraznú zmenu počasia. Z horúčav sme skočili priamo do chladného a sychravého počasia. Podľa všeobecného lekára Mariána Šótha je aktuálne počasie šokom pre každý organizmus. Povedal to v pondelok (16. 9.) v Ranných správach.

Teplotné výkyvy horšie znášajú najmä meteosenzitívni ľudia. „Súčasné záplavy psychicky narúšajú harmóniu ľudí. Sú to ľudia, ktorí trpia na bolesti hlavy či kĺbov. Meteosenzitívne sú aj stavy po operáciách či úrazoch,“ vysvetlil.

Odporučil v takom prípade zamerať sa na niečo pozitívne vo svojom okolí. „Pokiaľ sa dá, užiť nejaké nesteroidné antireumatiká alebo paracetamol, ktorý nám pomôže zmierniť bolesti, aby sme toto obdobie prežili čo najľahšie,“ dodal Šóth.

Výkyvy počasia so sebou prinášajú zdravotné ťažkosti, a to nielen u detí. „Tie sú prenášačom vírusov do rodín. „Ako pediatri majú majú zvýšenú chorobnosť detí, tak aj všeobecní lekári to potom sekundárne dostávame tým, že sú chorí rodičia a starí rodičia,“ priblížil.

Upozornil tiež na možnú kontamináciu vody v studniach či rýchlejšie plesnivejúce potraviny v igelitových vreckách. „Vzdušná vlhkosť a relatívne teplo spôsobuje, že plesne sa veľmi rýchle množia, a to spôsobuje kontamináciu potravín,“ varoval lekár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko